Çeşitlilik ve Cinsiyet Eşitliği Programları

Yapı Kredi, sürdürülebilir başarıyı, farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü bir iş ortamında elde edeceğine inanarak; dil, din, cinsiyet, etnik köken, dini inanç, cinsel yönelim dâhil olmak üzere her türlü ayrımcılığın önünde duran bir yaklaşım benimsemektedir. İnsan Kaynakları, Organizasyon ve İç Hizmetler Yönetimi Genel Müdürü Yardımcısı Yapı Kredi’nin çeşitlilik alanındaki çalışmalarından sorumludur.

Yapı Kredi; Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı liderliğinde ve Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) iş birliğiyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması amacıyla oluşturulan İşte Eşitlik Bildirgesi’ni imzalamıştır. Ayrıca, kadınların çalışma hayatında, toplumda ve iş piyasalarında güçlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile UN Global Compact’in öncülüğünde hayata geçen Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacısı olan Yapı Kredi yıllık olarak WEPs’e ilişkin raporlama yapmaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın çalışan istihdamı konusunda öncü rol üstlenerek bugüne kadar pek çok çalışmaya imza atan Yapı Kredi, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) önderliğinde, Dünya Bankası teknik desteğiyle geliştirilen Fırsat Eşitliği Sertifikası’nı (FEM) almaya hak kazanmıştır. Sertifika kapsamında Yapı Kredi; yönetiminin fırsat eşitliği konusunda yaklaşımı, işe alım, performans ve terfi süreçlerindeki eşitlikçi uygulamaları, eğitim olanakları, geri bildirim ve şikâyet mekanizmaları, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı iletişimi gibi pek çok başlıkta gerçekleşen bağımsız değerlendirmeyi başarıyla tamamlamıştır. Ayrıca Yapı Kredi, bu anlamda dijital olarak değerlendirilen ve değerlendirmeyi başarıyla tamamlayan ilk kurum olmuştur.

Yapı Kredi, kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla çalışanları için çeşitlilik ve cinsiyet eşitliğine yönelik eğitim ve rehberlik programları hazırlamıştır. 2021 yılında bu alanda beş ana tema (Bilgide Eşitlik, Toplumda Eşitlik, İşte Eşitlik, Dilde Eşitlik, ve İnsan İnsana Eşittir) çerçevesinde eğitim ve rehberlik programları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda hazırlanan eğitimler, 16.000’den fazla çalışana tanımlanmıştır.