BES Otomatik Katılım Sistemi

Otomatik Katılım Sistemi Nedir?

Otomatik Katılım, çalışanların emeklilik dönemlerinde ihtiyaç duyacakları birikime destek olmak amacıyla geliştirilen bir uygulamadır. Bu uygulama ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı, bir işyerinde çalışan özel sektör ve kamu çalışanları için Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım hesabı açılacaktır. Otomatik katılım sistemi 01.01.2017 tarihinde uygulanmaya başlanacaktır.

Maaşımdan ne kadar katkı payı alınacak?

SGK tarafından belirlenen Prime esas matrahınızın %3’üne karşılık gelen katkı payı tutarı, maaşın yattığı günü takip eden iş günü sonuna kadar, BES Otomatik Katılım hesabınıza aktarılacaktır.

Belirlenen tutardan daha yüksek tutarda kesinti yapılmasını işvereninizden talep edebilirsiniz.

Otomatik Katılım’da katkı paylarım nasıl ve ne zaman yatırılacak?

İşvereniniz, maaşınızı yatırdığı günün ertesi ilk iş günü, Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım hesabınıza katkı payınızı yatırmakla yükümlüdür. İşvereninizin katkı payınızı geciktirme hakkı yoktur.

Mevcutta Bireysel Emeklilik sözleşmem var. Bu sözleşmem ne olacak?

Mevcut Bireysel Emeklilik sözleşmeniz Otomatik Katılım ile elde edeceğiniz emeklilik sözleşmelerinden etkilenmez ve haklarınız aynen devam eder. Ancak BES Otomatik Katılım için işvereniniz tarafından maaşınıza bağlanmış bir emeklilik hesabının açılması zorunludur.

Otomatik emeklilik hesabınız açılsa bile, mevcut emeklilik hesabınızda birikim yapmaya devam etmenizi öneririz. Böylece emeklilik hakkı için kazandığınız süreyi ve devlet katkısını da kaybetmemiş olacaksınız.

Otomatik Katılım’dan dilediğim zaman çıkabilir miyim?

Dilerseniz ilk iki ay içerisinde cayma hakkınızı kullanarak sistemden çıkabilirsiniz (Henüz şartları şekillenmiş değildir). lk iki aydan sonra çıkmak isterseniz, belli koşullarda çıkmanız mümkün olacaktır.

İki ay içerisinde cayma hakkımı kullanırsam maaşımdan yapılan kesinti iade edilecek mi?

Cayma hakkını kullanmanız durumunda, iki ay içinde maaşınızdan kesilen tutarlar ve bunların varsa yatırım gelirleri size iade edilecektir.

Otomatik Katılım’da devlet katkısı olacak mı?

Evet, üç şekilde devlet katkısı olacaktır;

  • Maaşınızdan emeklilik hesabınıza yatırılan katkı paylarınıza devlet %30 katkı yapacaktır. Örneğin maaşınızdan emeklilik hesabınıza her ay 100 TL yatırıldığında, devlet de her ay hesabınıza 30 TL yatırmayı taahhüt eder.*
  • İlk iki ay içinde cayma hakkınızı kullanmamanız durumunda, sisteme ilk girişte bir defaya mahsus olmak üzere, 1000 TL ilave devlet katkısı sağlanır. Devlet katkısını hak ediş ve ödeme koşulları 1000 TL’lik ek tutar için de geçerli olacaktır.
  • Emeklilik hakkınızı elde ettikten sonra birikimlerinizi en az 10 yıllık gelir sigortasına** yatırmanız halinde devlet birikiminizin %5’i kadar daha ilave katkı yapacaktır.

Otomatik Katılım’dan çıktığımda devlet katkısının ne kadarını alabilirim?

Sistemde bulunduğunuz sürelere göre devlet katkısı hak ediş oranları değişmektedir. Bu oranlar aşağıda yer almaktadır.

Sistemden;

  • 3 yıldan önce ayrıldığınızda devlet katkısı alamazsınız.
  • 3 ile 6 yıl arasında sistemde kaldığınızda devlet katkısının %15'ine,
  • 6 ile 10 yıl arasında sistemde kaldığınızda devlet katkısının %35'ine,
  • 10 yıl sistemde kaldığınızda devlet katkısının %60'ına,
  • 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını doldurduğunuzda bu katkının %100’ünü almaya hak kazanırsınız.

Dilediğim zaman ara verebilir miyim?

Dilerseniz katkı payı yatırmaya ara verebilirsiniz. Ara verme koşulları kanun yürürlüğe girdiğinde netleşecektir.

İşverenim de Otomatik Katılım emeklilik hesabıma katkı yapacak mı?

Hayır, otomatik katılım kapsamında çalışanlar katkı payı ödeyecektir.

Otomatik Katılım için emeklilik şirketini ben mi seçeceğim?

İşvereninizin belirlediği emeklilik şirketinde sizin adınıza Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım hesabı açılacaktır.

İşverenim, maaştan yatırılan katkı payımı emeklilik hesabıma aktarmazsa ne olacak?

Kanun, işvereninize, başta para cezası olmak üzere yaptırımlar getirmektedir. Ayrıca, sizden yapılan kesintinin geç yatırılması sonucu oluşan gelir kaybı varsa işvereniniz sorumludur.

Mevcut bireysel emeklilik birikimimi Otomatik Katılım emeklilik hesabıma aktarabilir miyim?

Mevcut bireysel emeklilik planından otomatik katılım hesabına aktarım konusu henüz netleşmemiştir.

Otomatik Katılım’da maaşımdan alınan katkı payı üzerinden bir kesinti yapılacak mı?

Sadece birikimleriz üzerinden fon işletim gideri kesintisi yapılacak, bunun dışında başka bir kesinti yapılması beklenmiyor.

Birikimlerim nerede değerlenecek?

Birikimleriniz, işvereniniz ile emeklilik şirketlerinin üzerinde anlaştığı emeklilik fonlarında değerlendirilecektir. Önümüzdeki dönemde sadece Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım’a yönelik özel fonlar kurulması planlanmaktadır.

Toplu para yatırabiliyor muyum?

Prime esas kazancınızın %3’ü kadar ödeme yapılması otomatik olacak ancak bu tutarın üzerinde isteyen katılımcı ödeme yapabilecek.

İşyerimi değiştirirsem ne olacak?

Başka bir işyerine geçtiğinizde eğer o işyeri de Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım kapsamında ise daha önceki işyerinde kazandığınız birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni işyerindeki emeklilik planınıza aktarılacaktır.

Yeni işyeriniz Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım kapsamında değilse, isterseniz, önceki işyerinizde bulunan sözleşme kapsamında katkı paylarınızı kendiniz yatırabilir, emeklilik hesabınızı devam ettirebilirsiniz. Böyle bir talepte bulunmazsanız, emeklilik sözleşmeniz son bulacaktır.

Otomatik Katılım’dan ne zaman emekli olurum?

Mevcut Bireysel Emeklilik’teki şartlar Otomatik Katılım için de geçerlidir. Sistemde 10 yıl kalma koşuluyla, 56 yaşını doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanırsınız ve sistemde bulunan birikimleriniz ile birlikte devletin yaptığı tüm katkıları alma hakkı kazanırsınız.

Tüm şirketler mi otomatik katılımı uygulayacak?

Yönetmelikle düzenlenmesi beklenmektedir.

İşverenin iflası ya da şirketi kapatması gibi durumlarda ne olacak?

Çalışanların birikimleri emeklilik fonlarında ve devlet güvencesi (Takasbank’ta saklanıyor) altındadır.