Çatalhöyük Kazıları

Yapı Kredi olarak kültür-sanat alanında uzun yıllardır destek verdiğimiz en önemli projelerden biri Çatalhöyük Kazıları.

Konya'nın Çumra ilçesinin 10 km güneydoğusunda bulunan 21 metre yükseklikteki Çatalhöyük Tepesi 9 bin yıl öncesinin sırlarını barındırıyor. MÖ 7400 ile MÖ 6000 yılları arasında 1400 yıl süresince 3 bin ile 8 bin arasında bir nüfusu konuk eden Çatalhöyük; ilk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntularıyla adeta insanlık tarihine ışık tutan bir merkez.

Ana sponsor olarak 1997 – 2018 yılları arasında destek verdiğimiz Çatalhöyük'teki Neolitik dönem kalıntıları ilk olarak 1950'lerde İngiliz arkeolog James Mellaart tarafından keşfedildi ve 1961-1965 yılları arasında 4 sezon süresince kazıldı. 1965 yılında ara verilen kazılara 1993 yılında İngiliz Arkeoloji Enstitüsü desteğiyle Cambridge Ünivesitesi tarafından yeniden başlandı. 2013 yılında Stanford Üniversitesi tarafından devralınan kazılara İngiliz arkeolog Ian Hodder başkanlık yaptı.

Dünya üzerindeki en önemli ve etkileyici arkeolojik alanlardan biri olan Çatalhöyük, her yıl ağustos-eylül aylarında ABD, Almanya, Avustralya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada, Polonya, Sırbistan gibi dünyanın dört bir yanından kazı çalışmaları için gelen ve her dönem farklı bulgular elde eden bir kazı ekibini ağırladı. Yaklaşık 200 kişinin çalıştığı kazılarda Türkiye'deki üniversitelerden ekipler de çalıştı. Çatalhöyük neolitik kenti, 2012 Temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Komitesi tarafından Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi.

Sergiler

Kazı buluntuları Konya Arkeoloji Müzesi'nde yer alıyor. Bunların bir kısmı teşhir edilmiş, diğerleri ise depolarda koruma altına alınmış durumda bulunuyor.

Kazı alanında yapılan çalışmaların ve ortaya çıkarılanların daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla 26 Mayıs-30 Eylül 2006 tarihleri arasında İstanbul'da, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nin ev sahipliğinde geniş kapsamlı bir sergi yapıldı. Sergiyi 40 binden fazla kişi ziyaret etti ve bu sergiye özel, aralarında insan iskeleti, damga mühür, obsidyen alet, sepet, boncuk gibi kil, taş veya kemik buluntularının resimlerinin ve 3 boyutlu canlandırmalarının yanı sıra höyüğü gösteren ve anlatan fotoğraf ve illüstrasyonların yer aldığı 197 sayfalık bir de katalog hazırlandı. Yakın zamanlı bir diğer Çatalhöyük sergisi de Eylül 2014'te Avrupa Arkeologlar Birliği'nin 20. yıl toplantısı süresince İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi'nde Yapı Kredi Kültür Merkezi tarafından düzenlendi.

21 Haziran 2017’de ise Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) bünyesinde açılan sergiyle Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılı kutlandı. Yapı Kredi olarak sponsor olduğumuz “Bir Kazı Hikayesi: Çatalhöyük” sergisi arkeoloji meraklılarını tarihte 9 bin yıllık yolculuğa çıkardı. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Çatalhöyük’te yürütülen bilimsel çalışmaları; üç boyutlu modellemeyle buluntuları yeniden canlandırma, kazı alanlarının lazer taraması ve VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle Çatalhöyük binalarının deneyimlenmesi gibi interaktif sergileme yöntemleriyle aktaran sergi, Kasım ayına kadar Beyoğlu, ANAMED’de açık kaldı.

Çatalhöyük dijitalleşiyor

Çatalhöyük'ün geniş kitlelerce bilinmesi amacıyla sosyal medyada görünürlüğünü artıracak çalışmalar gerçekleştirildi. Çatalhöyük ziyaretçileri için prototip çalışmasına devam edilen mobil uygulamanın geliştirilmesi ve alanla ilgili video oyun dizaynı da sürdürüldü.

Detaylı bilgi için tıklayınız.