YAPI KREDİ AZERBAYCAN’I WORLDCARD İLE TANIŞTIRDI

Yapı Kredi, Türkiye’nin ilk kredi kartı Worldcard ile Azerbaycan’daki kartlı ödeme sistemlerinin gelişimine liderlik edecek.

1998 yılında Azerbaycan’da yüzde 100 Türk sermayeli tek banka olarak kurulan ve halihazırda 12 şubesiyle hizmet veren Yapı Kredi, Azerbaycan kredi kartları pazarına da iddialı bir giriş yaptı.

Worldcard’ın Azerbaycan’daki liderlik vizyonunu ve hedeflerini paylaşmak üzere Bakü’de düzenlenen basın toplantısına Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, Yapı Kredi Murahhas Üye ve CEO Vekili Carlo Vivaldi, Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen ve Yapı Kredi Bank Azerbaijan Genel Müdürü Coşkun Bulak katıldı.

Azerbaycan’ın, Yapı Kredi açısından çok özel bir ülke olduğunu belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Azerbaycan, zengin enerji kaynakları, dinamik ve büyüyen ekonomisiyle bizim için stratejik bir öneme sahip. Yapı Kredi olarak Azerbaycan’a 1998 yılında, yüzde 100 Türk sermayeli ilk banka olarak adım attık. Ağustos sonu itibarıyla aktif büyüklüğümüz 288,3 milyon dolara ulaştı. Bu başarımız bize en değerli ürünlerimizden Worldcard’ı pazarını çok iyi bildiğimiz kardeş ülkemiz Azerbaycan’a getirmekte de itici bir güç oldu.” dedi.

Türkiye’nin ilk kredi kartını 23 yıl önce hizmete sunduklarını ve birçok yeniliği hayata geçirerek sektörün gelişimine öncülük ettiklerini belirten Açıkalın, “Şimdi ise Azeri dostlarımızı kartlı ödeme sistemleri alanının en ileri uygulamalarıyla tanıştırmaya hazırlanıyoruz. Worldcard, Azerbaycan ekonomisine de yeni bir hareket ve dinamizm katacak. Yapı Kredi olarak kartlı ödeme sistemleri alanındaki 23 yıllık tecrübemizle bu pazarda da pek çok başarıya imza atacağımıza inancım tam. Worldcard tıpkı Türkiye’de olduğu gibi Azerbaycan'da da sektöre liderlik edecek. Ayrıca bu girişimimiz yalnızca ticari bir operasyon olmanın ötesinde farklı anlamlar da taşıyor. Worldcard ile Azerbaycan'daki ödeme sistemlerinin geliştirilmesinde de rol alacağız. Bu pazardaki altyapının şekillendirilmesi için gereken katma değer yaratacak tüm eğitimleri sağlayacağız. Bu anlamda da 2011 yılında bir ayağı Azerbaycan’da kurulmuş olan Yapı Kredi Bankacılık Akademi’mizden yararlanacağız. Worldcard’ın Azerbaycan halkına, ekonomisine ve bankacılık sektörüne hayırlar getirmesini diliyorum. ” şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ 2013 YIL SONUNDA 150 BİN ÜZERİNDE KART, 228 MİLYON DOLAR İŞLEM HACMİ

Worldcard’ın Azerbaycan’daki hedef ve planlarını anlatan Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer ise Azerbaycan’da Temmuz sonu itibarıyla 279 bin adet kredi kartının bulunduğunu ve kredi kartı sahiplik oranının henüz yüzde 5’ler, yıllık kredi kartı işlem hacminin ise Temmuz sonu itibarıyla 811 milyon manat seviyesinde olduğunu söyledi. Azerbaycan halkının büyük bölümünün işyerleri de dahil nakit kullanımını tercih ettiğini, buna paralel olarak kredi kartı kabul noktalarının da oldukça sınırlı sayıda olduğunu belirten Somer “Öncelikle tüketicileri ve eş zamanlı olarak perakende sektörünü sistemin faydaları konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Azerbaycan oldukça dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahip… Ayrıca genç nüfusu sayesinde yenilikleri kolayca kabullendikleri ve adapte olduklarını da görüyoruz. Yapı Kredi olarak pazarda oldukça yüksek bir bilinirliğe sahibiz. Diğer pek çok Türk markası gibi Azeri halkının gözünde kalite algımızın üst seviyelerde olduğunu gözlemliyoruz. Worldcard’ın Azerbaycan’da bilinirliği şu anda yüzde 16 civarında. Bu bilinirlikte Azerbaycan’daki Türk televizyonlarının yüksek seyredilme oranları ve popüler Türk dizilerinin etkisi olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Somer sözlerine şu şekilde devam etti; ” Bugün gerçekleştirdiğimiz lansman ile çok hızlı bir büyüme kaydederek 2013 yıl sonunda pazarı da büyüterek Worldcard adedini 150 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Pazarın şekillenmesi, taksit, puan, nakit avans gibi faydalarının anlaşılması ve üye işyerlerinin çoğalmasıyla birlikte cirolarda paralel artışlar elde edeceğimize inanıyoruz. 2013 yıl sonuna kadar işlem hacmi hedefimiz 228 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamın lansmanımızın ikinci yılında 534 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Worldcard’ın sunacağı pek çok imkanın, özellikle de perakende sektörüyle kuracağı yakın işbirliğinin çok kısa sürede sektörü de şekillendireceğini düşünüyoruz. Ülkemizde olduğu gibi Worldcard’ın, Azerbaycan pazarında da liderliği üstleneceğine inanıyor, hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Yapı Kredi Bank Azerbaijan Genel Müdürü Coşkun Bulak ise, bankanın 12 şube ve 380’den fazla çalışanla, hem kurumsal hem de bireysel bankacılık alanındaki faaliyetlerini güçlü bir şekilde sürdürdüğünü belirtti. Yıl sonuna kadar şube sayılarını 14’e çıkaracaklarını belirten Bulak, “İki binin üzerinde kurumsal, 48 bin bireysel müşteriye hizmet veren Yapı Kredi Bank Azerbaijan olarak büyümemizi sürdürüyoruz. Şimdi ise Worldcard’ın pazara sunulmasıyla birlikte bireysel bankacılık alanında da ne kadar iddiali olduğumuzu göstereceğiz. Ayrıca Worldcard ile Azerbaycan’da ödeme sistemlerinin geliştirilmesi için gerekli alt yapıyı şekillendireceğiz. Bu alt yapı gelişimi için pazara katma değer sağlayacak tüm gerekli eğitimi de Yapı Kredi Bankacılık Akademisi ile gerçekleştireceğiz. YKBA’nın Azerbaycan’da da faaliyet gösteriyor olması, bankamızın Azerbaycan’a verdiği önemin ve bu ülkenin geleceğine olan inancın da bir göstergesi.” şeklinde konuştu.

WORLDCARD AYRICALIKLARI HEM AZERBAYCAN’DA HEM DE TÜRKİYE’DE GEÇERLİ OLACAK

Worldcard kredi kartları taksit, puan gibi özelliklerinin yanı sıra nakit avans çekimi, sanal kart, ek kart ve asistans hizmetleri de sunacak. Önümüzdeki sene kartlar karşılıklı olarak her iki ülkede de geçerli olacak. İlk aşamada bireylere yönelik Worldcard ve şirketler için de World Business Kart ile piyasaya giren Yapı Kredi, PulKart markasıyla banka kartı da sunacak. Banka gelecek dönemde piyasa dinamikleri ve tüketici beklentilerine uygun olarak farklı özellikteki diğer ürünleri hayata geçirmek üzere çalışmalar da yapıyor.

Yapı Kredi / 27 Eyl 2012

Diğer Haberler