Uyum Programı

Yapı Kredi olarak iş hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken, yasa ve düzenlemelere tam uyum göstererek etkin kurumsal yönetim mekanizmalarından yararlanıyoruz. Tüm operasyonlarımızda sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri ışığında hareket ederek şeffaf ve etkili paydaş iletişim mekanizmaları oluşturuyoruz. Bu kapsamda Uyum,İç Kontrol ve Risk Yönetimi’den sorumlu Genel Müdür Yardımcımız yılda en az bir defa olmak üzere doğrudan Yönetim Kurulu’na Uyum Programımız çerçevesindeki faaliyetler ile ilgili raporlama yapıyor.

Etik İlkeler ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

Kurumların daha yüksek standartlarda etik uygulamaları yürürlüğe koyarak faaliyetlerini bu kurallar çerçevesinde sürdürmelerini öngören Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (United Nations Global Compact) 10 İlkesi’ni benimsiyoruz. Her türlü rüşvet ve yolsuzluğun karşısında olup ilgili yasa, düzenleme ve ilkelere uyum sağlama konusunda gösterdiğimiz kararlılıkla Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikamızı oluşturduk. Aynı zamanda, dürüstlük ve tutarlılık konusunda en yüksek standartlarda faaliyet gösterme amacıyla, Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Etik Kurallar ve Çalışma İlkelerimizi oluşturduk.

Yeni işe başlayanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanlarımızdan Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası’nı ve Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri’ni kabul ettiklerine dair imzalı beyanlarını alıyoruz. Ayrıca işe alım sürecinde, paylaştığımız belgeler arasına ilgili politikaları da ekleyerek bu konularda farkındalık yaratıyoruz.

Tüm çalışanlarımızla paylaştığımız Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası’nı ve Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri’ni, kurum içi iletişim kanalları (intranet ve iç iletişim duyuruları) aracılığıyla sürekli ve kolaylıkla erişilebilir hale getirdik. Çalışan farkındalığı yaratılması adına ilgili kuralları her ay tüm çalışanlarımıza hatırlatarak uygun olmayan işlem ve davranışların önlenmesini ve azaltılmasını sağlıyoruz. Ayrıca bu politikaları paydaşlarımız ve iş ortaklarımızla web sitemizde paylaşıyoruz.

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Programı

Yapı Kredi olarak Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası’nda yer verdiğimiz taahhütlere ve ilkelere bağlı kalmak amacıyla, olası rüşvet ve yolsuzluk riskinin belirlenmesini ve azaltılmasını amaçlayan bir dizi önlemden oluşan Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Programı’nı yürütüyoruz.

Değişen koşullar ve daha da önemlisi yolsuzluk olgusunun değişken ve yenileyen niteliği karşısında sürekli olarak gözden geçirdiğimiz Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Programı aşağıda yer alan temel unsurları içeriyor:

  • Yürüttüğümüz işin hangi kısımlarının rüşvet ve yolsuzluk bakımından hassas olduğuna ilişkin kapsamlı bir değerlendirme sağlayan ve düzenli olarak güncellenen bir risk değerlendirmesi yapıyoruz. Risk değerlendirme sonuçları, Denetim Komitesi tarafından gözden geçiriliyor.
  • Yolsuzlukla Mücadele Programı çerçevesinde çalışanlarımıza, bu konudaki yasal gereklilikler hakkında eğitim veriyor ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.
  • İkinci seviye yolsuzlukla mücadele kontrolleri uyguluyoruz.
  • Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası ve politikada belirtilen risklere ilişkin çıkarılan yönetmelik, politika, yönerge ve düzenlemeler ile ilgili yasa ve mevzuat kapsamında, politika, yönerge ve genel esasları oluşturuyor ve yürütüyoruz.
  • Kurum içi ve kurum dışı erişime açık olan İhbar ve Bildirim Kanallarımızı iç denetim, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, etik, yaptırım ihlalleri ve çıkar çatışması olmak üzere beş ana alanda gizlilik esasına bağlı olarak yürütüyoruz. İhbar ve bildirim hatlarına anonim olarak da bildirimde bulunulabiliyor.
  • Üst Yönetim, rüşvet ve yolsuzluğun asla kabul görmediği bir uyum kültürünün sürdürülmesi için yol gösterici oluyor.
  • Tüm işlemlerin resmi defterlere ve kayıtlara doğru şekilde kaydedilme zorunluluğu hakkında çalışanlarımızı bilgilendiriyoruz.
  • Yolsuzlukla mücadele programı kapsamında takip edilen konular, belirli periyotlarda Denetim Komitesi’ne ve Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı’na raporlanıyor.

Rüşvet ve yolsuzluk risklerini belirlemeye ve azaltmaya yönelik çalışmalarımız doğrultusunda riskli alanları tanımladık. Rüşvet ve yolsuzluk algısına karşılık en hassas olabilecek alanlara ilişkin ilgili iş birimlerimizle birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz kontrollerin amacı; ilgili mevzuata, yasal gerekliliklere ve belirlenen davranış kurallarına uyulmasını desteklemek, aykırılık teşkil eden durumların ortaya çıkmasını önlemek ve Yapı Kredi’nin itibarını korumanın yanı sıra Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası’nda belirtilen risk alanlarına ilişkin gerekli analiz, değerlendirme ve karar mekanizmalarının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

Söz konusu çalışmalar kapsamında gerçekleştirdiğimiz kontroller:

  • Rüşvet ve yolsuzluğun hiçbir zaman kabul görmediği bir kültürün geliştirilmesine yönelik üst yönetim desteğinin yeterliliği
  • Eğitim faaliyetlerinin, rüşvet ve yolsuzluk konusundaki tüm risk alanlarına değinmesi
  • Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konularında yazılı politika ve düzenlemelerin olup olmadığı ve mevcut politikaların güncel yasal düzenlemeler ile uyumluluğu
  • İhbar ve Bildirimde Bulunma Politikası’nın ve bu politika kapsamında işletilen sürecin rüşvet ve yolsuzluk konularını kapsadığı
  • Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele prensiplerinin birleşmeler, satın almalar ve önemli yatırımlar ile ilgili uygulamalara uyumluluğu
  • İş alma veya işi elinde tutma riskinin azaltılması amacıyla hediye ve ağırlamaların usulsüz şekilde kullanılmaması, ilgili hediye ve ağırlama prosedürlerine uyumluluk
  • Üçüncü taraflar ile iş ilişkisi öncesi risk değerlendirmesinin yapılması
  • Usulsüz şekilde iş almak veya elde tutmak amacıyla bağış ve sponsorlukların kullanılmaması, ilgili bağış ve sponsorluk prosedürlerine uyumluluk
  • İş teklifleri ile ilgili kontrollerin uygulanması ve rüşvet-yolsuzluk risklerinin azaltılmasının değerlendirilmesi

Eğitim

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele ve Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri ile ilgili tüm çalışanlarımıza, düzenli olarak sınıf içi ve/veya uzaktan eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerin tamamlanması zorunlu olup eğitimi başarıyla tamamlamak için sınavdan geçer puan alınması gerekiyor.

Ayrıca kurum binalarımızda da alt yüklenici olarak görev yapan kişiler ve Yapı Kredi ile ilişki kurarak banka adına vekaleten iş gören üçüncü taraflara Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele eğitimi veriyoruz.

Üçüncü Taraf İlişkileri

Yapı Kredi olarak birlikte iş yaptığımız üçüncü tarafları, kanun ve düzenlemeler kapsamında rüşvet ve yolsuzlukla mücadele programını uygulamaya teşvik ediyoruz. Yapı Kredi ile ilişki kurarak banka adına vekâleten iş gören üçüncü tarafların, yasal düzenlemeler ve yürürlükteki tüm rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kanunlarına uymaya mutabık olmaları gerekiyor.

Yolsuzlukla Mücadele Programı kapsamında, birlikte çalıştığımız üçüncü tarafların bu alandaki Yapı Kredi politikalarıyla uyumlu olmalarını, çalışanlarının bu politikalarda yer alan esasları özümsemelerini ve faaliyetlerini bu esaslara uygun şekilde yürütmelerini talep ediyoruz. Bunun sağlanabilmesi için yaptığımız sözleşmelerde Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele maddesine yer veriyoruz.

Ayrıca Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Genel Esaslar Belgesi ile üçüncü taraflarla ilişki kurmadan önce ayrıntılı ve yeterli şekilde rüşvet ve yolsuzluk risk değerlendirmesi (due-diligence) gerçekleştiriyoruz.

Tüm faaliyetlerimizde yerel/uluslararası düzenlemelere ve bankanın kendi kurallarına uyumun sağlanması amacıyla uluslararası veri sağlayıcı kuruluşlardan ve sosyal medya kaynaklarından aldığımız bilgiler doğrultusunda oluşturduğumuz kara listeye alınmış kişileri ve şirketleri takip ediyoruz. Bu kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda rüşvet verdikleri bilinen veya şüphelenilen üçüncü tarafların tespitini sağlıyoruz.

Tedarikçi ve alt yüklenicilerin atanması ve ücretlerinin belirlenmesinde belli kriterler uyguluyor ve düzenli olarak performans değerlendirmeleri yapıyoruz.

Sorumluluk

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası ile Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri’nin kurum içerisinde yönetimi Uyum,İç Kontrol ve Risk Yönetimi tarafından yürütülüyor. Uyum,İç Kontrol ve Risk Yönetimi; bankacılık ve sermaye piyasaları düzenlemeleri, kambiyo rejimleri, kara para aklanmasının önlenmesi, kurum içi ve kurum dışı dolandırıcılık tespit sistemleri, veri koruma, çıkar çatışmaları, görevi ve yetkiyi kötüye kullanma, görev alanları dışında sorgulama, gizli bilgilere yetkisiz erişim, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, etik kurallar ve çalışma ilkeleri ve Türk Ticaret Kanunu gibi konularda ilgili düzenlemeler ve iç kontrol faaliyetlerinden sorumlu.

İzleme

"İç Denetim" ve "Uyum,İç Kontrol ve Risk” Yönetimleri tarafından yürütülen mevcut düzenlemeler ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele alanında son derece güçlü sistemlerimiz ve yapılarımız mevcut. Yönetim Kurulu bünyesindeki Denetim Komitesi’ne doğrudan bağlı olan bu yönetimler, faaliyetlerimizin yürürlükteki kanunlara, mevzuata, kurumsal politikalar ve prosedürlere, Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele ve Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikaları’na uygun olarak yürütülmesini sağlıyor.

Etik Kurallar ve Çalışma İlkelerimizle uyum çerçevesinde rutin, periyodik ve spot kontroller gerçekleştiriyoruz. Bu kontroller sonucunda Etik İlkeler’e ve Disiplin Yönetmeliği’ne aykırılık teşkil eden bir olay saptanması ve/veya aynı aykırılığın geçerlilik süresi içinde tekrar etmesi halinde, ilgili olayın Etik Birimi tarafından doğrudan Disiplin Komitesi’ne çıkarılması söz konusu olabilir. Olayın mahiyetine göre iş akdinin feshine kadar gidebilecek disiplin cezaları gündeme gelebilir.

Bu çerçevede; ilgili yönetimler, risklerin izlenmesi ve raporlanmasının yanı sıra, kontrol ve denetim faaliyetlerini yürütüyor. Bu kapsamda, Denetim Komitesi ve Yönetim Kurulu’na (aylık, üç aylık ve yıllık olarak) ilgili yönetimler tarafından raporlama yapılıyor. Denetim Komitesi, bankanın etik ortamının durumunu değerlendirmek ve süreçlerin etik uyumluluk açısından etkinliğini kontrol etmekten sorumlu.

İhbar ve Bildirimde Bulunma

Yapı Kredi olarak etik ilkelere ve her seviyede tam iletişim sağlamaya katkıda bulunacak bir kurum kültürü geliştirdik. Bu kapsamda, çalışanlar ve üçüncü tarafların ihbar ve bildirimde bulunabilmelerine olanak sağlayan düzenlemelerin öneminin bilincindeyiz.

Bu doğrultuda çalışanlarımızın ve üçüncü tarafların kurum politikalarımızca “kabul edilemez davranış” olarak nitelendirilen davranışlarının bildirimine yönelik esasları belirleyen “İhbar ve Bildirimde Bulunma Politikası”nı oluşturduk. Buna ek olarak, iletilen ihbar ve bildirimlerin raporlanmasına ilişkin süreçlerin yönetimini ve bu kapsamdaki sorumlulukları belirleyen “İhbar ve Bildirim Kanalları Raporlama Süreç Belgesi”ni oluşturduk. Ayrıca politika çerçevesinde bildirimlere yönelik iletişim kanallarını tanımladık.

Çalışanlarımızın ve üçüncü tarafların ihbar ve bildirimlerini iletebileceği iletişim kanallarına İhbar ve Bildirimde Bulunma Politikamızdan ulaşabilirsiniz. İhbar ve Bildirimde Bulunma Politikası Yapı Kredi’nin faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yerel dillere de çevrildi.

Kabul edilemez davranışlar; hukuka aykırı, adil olmayan veya etik olmayan, yasaların ve düzenlemelerin ihlaline ve dâhili kurallara uyulmaması durumuna sebebiyet verebilecek davranışlardır. Bu davranışlar, çalışma faaliyetleri sırasında gerçekleştirilen veya çalışmaları etkileyebilecek, kurumun faaliyet kurallarının ihlâline yol açabilecek veya Yapı Kredi ve/veya çalışanlar açısından herhangi bir zarar veya olumsuz kanıya neden olan veya olabilecek herhangi bir eylem ve/veya yerine getirilmesi ihmal edilen durumları kapsar.

Çalışanlarımız ya da üçüncü taraflar, oluşturduğumuz iletişim kanallarına kabul edilemez davranışlara ilişkin anonim olarak da bildirimde bulunabiliyor. İletişim kanallarına yapılan ihbar ve bildirimlerin gizliliği esas olup ihbar ve bildirimde bulunan kişi adının açıklanmasını istemedikçe kimliği gizli tutuluyor. Çalışanlarımızın; kabul edilemez davranışlara katılmayı reddetmeleri, ihbar ve bildirimde bulunmaları, endişelerini iletmeleri ya da inceleme/soruşturma süreçlerinde yer almaları sonucunda kıdem/unvanında herhangi bir değişiklik gerçekleşmiyor veya çalışanlarımız benzer nitelikte bir negatif (disiplin cezası, işten çıkarılma, düşük performans verilmesi vb.) duruma, doğrudan veya dolaylı olarak misillemeye maruz kalmıyor ve dezavantajlı konuma düşmüyorlar.

Ayrıca kurum içerisinde kabul edilemez davranışlara ilişkin ihbar ve bildirimde bulunulması, raporlanması ve ilgili sürecin yönetilmesi kapsamındaki sorumlulukları açıklayan hususlar İhbar ve Bildirimde Bulunma Politikası’nda yer alıyor.

Çalışan farkındalığı yaratmak adına, ihbar ve bildirim kanallarımızı belirli aralıklarla çalışanlarımıza hatırlatıyoruz.

Paydaş Diyaloğu

Yapı Kredi olarak, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili riskli faaliyetlerin önlenmesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla bir adım öne geçmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda, Etik ve İtibar Derneği’nin (TEİD) üyesiyiz. TEİD, etik, rüşvet ve yolsuzluk konularındaki yenilikçi çalışmaları ve girişimleriyle Yapı Kredi’nin destekçisi ve rehberi olmayı sürdürüyor.

Bu doğrultuda, sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim alanlarındaki performansımızı önemli ölçüde etkileyen unsurlardan biri olan, etik ve rüşvet ve yolsuzlukla mücadele konularında fikir alışverişinde bulunmak ve görüş almak üzere üyesi olduğumuz TEİD ile iş birliğimizi sürdürüyoruz.

Detaylı bilgi için, Yapı Kredi Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası’na buradan, Etik Kurallar ve Çalışma İlkeleri’ne buradan ve İhbar ve Bildirimde bulunma Politikası’na buradan ulaşabilirsiniz.

Çıkar Çatışması

Çıkar Çatışması Politikası, çalışanların olası çıkar çatışmalarını tespit etmeleri ve yönetmelerine yardımcı olacak prensip ve kuralları tanımlarken, özellikle aşağıdaki hususlarla ilgili çıkar çatışmalarını tespit etmek, yönetmek ve kaydetmek amacıyla aldığımız önlemler hakkında genel bilgi veriyor:

  • Çalışanın kişisel çıkarlarından kaynaklanan çatışmalar
  • Yatırım hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin çatışmalar
  • Bankacılık hizmetleri ve faaliyetlerine ilişkin çatışmalar
  • Organizasyonel ve kurumsal çatışmalar

Müşterilerimize geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sunarken onların çıkarlarını ve piyasanın bütünlüğünü gözeterek adil ve dürüst davranıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, müşterilerimiz ile olan ilişkilerimiz çerçevesinde;

  • ortaklarımız, çalışanlarımız, yöneticilerimiz ve bunlarla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkide bulunan kişiler ile müşterilerimiz arasında
  • bir müşterimiz ile başka bir müşterimiz arasında

çıkabilecek potansiyel çıkar çatışmalarını önlüyor ve bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz.

Çıkar Çatışması Politikası, çıkar çatışmalarının tespitinde ve yönetiminde yardımcı olacak uygulama ve prosedürleri tanımlıyor. Bunun yanı sıra, özellikle bilgi bariyerleri (“Çin Seddi”), gizli ve içsel bilgilerin yayılmasının önlenmesi ve izlenmesine yönelik uygulamaları içeriyor. Ayrıca, gerçekleşmiş veya olası çıkar çatışmalarının yönetilmesini sağlarken; çıkar çatışmalarının tespiti, yönetimi ve kayıt altına alınması konusunda alınan önlemler hakkında çalışanlarımıza genel bilgi sağlıyor. Detaylı bilgi için, Yapı Kredi Çıkar Çatışması Politikası’na buradan ulaşabilirsiniz.