İnsan Hakları

Yapı Kredi, faaliyetlerini insan haklarına saygılı bir şekilde sürdürmeyi ve bu alandaki performansını sürekli olarak artırmayı hedefler. İnsan hakları uygulamalarıyla ilgili performansının geliştirilmesinde ana hissedarları Koç Holding ve UniCredit ’in öncü yaklaşımları, Yapı Kredi için yol gösterici konumdadır. Yapı Kredi, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin taahhütlerini yerine getirir. Bu kapsamda, insan hakları alanında düzenli olarak performans izleme çalışmaları yürütmektedir.

Yapı Kredi, insan hakları ile ilgili yerel yasa ve yükümlülüklerin gerekliliklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirir ve tüm operasyonlarını Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (International Labour Organization – ILO) Temel Sözleşmelerine uygun bir şekilde yürütmeye özen gösterir. Banka, ayrımcılığın hiçbir türüne müsamaha göstermez ve herkes için eşit istihdam fırsatları sunar.

Yapı Kredi, insan haklarına ilişkin riskleri yönetmek ve bu konuda ihlallerin oluşmasını önlemek amacıyla, güvenilir ve kapsamlı bir yaklaşım belirlemek için Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanını hazırlamıştır. Bu beyan, Yapı Kredi’nin faaliyetlerinde insan haklarına ilişkin uyguladığı ilkeleri ve sistemleri kapsar.

Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı ve uygulama prensipleri, kurum içi iletişim kanallarında (intranet ve iç iletişim duyuruları) yayımlanarak global ölçekte tüm çalışanlarına duyurulur. Beyan, Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra Azerbaycan’daki iştirak çalışanlarının erişimi için de yerel dil olan Azerice’ye çevrilmiştir. Azerice beyana Yapı Kredi Bank Azerbaycan’ın web sitesinden erişilebilir.

İnsan Hakları Beyanının iletişimine ek olarak, bu prensiplerin benimsenmesi ve etkin şekilde uygulanmasını sağlamak adına global ölçekte tüm yönetici ve çalışanlar için İnsan Hakları Eğitim Programı geliştirilmiştir. İnsan Hakları Eğitim Programı, tüm çalışanlar için zorunlu olup uzaktan eğitim formatındadır. Tüm çalışanları, Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı ve uygulamaları hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan eğitim programı; Türkçe ve Azerice olarak hazırlanmıştır. Tüm çalışanların eğitimi tamamlaması ve 2 yıllık aralıklarla tekrarlaması talep edilmektedir. İnsan Hakları Eğitim Programı, yeni işe başlayan çalışanların oryantasyon programına da eklenmiştir.

İnsan Hakları Eğitim Programı’nı tamamlayan çalışan sayıları ve tamamlanma oranları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye: Eğitimi tamamlayan çalışan sayısı 14.983’tür.
  • Azerbaycan: Eğitimi tamamlayan çalışan sayısı 174 olup, tamamlanma oranı % 63,2’dir.

Tüm çalışanların işlerini yürütürken, Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanında belirtilen konularda uygun yargı ve davranışlarda bulunmaları beklenir. Bu kapsamda, beyanda belirtilen tüm konulara ilişkin ihlalleri ya da şüphelenilen herhangi bir durumu bildirmek tüm çalışanların bireysel sorumluluğudur. Bildirim durumundaki uygulamalar ve süreçle ilgili detaylı bilgi Yapı Kredi İhbar ve Bildirim Kanalları Beyanında yer almaktadır.

Bildirim kanallarına, Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı uygulama prensiplerine aykırı herhangi bir vaka iletilmemiştir.

Yapı Kredi sorumlu satın alma uygulamaları kapsamında, birlikte çalıştığı tedarikçi firmaların tüm operasyonlarını; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne, Türkiye’nin taraf olduğu tüm sözleşmelere, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Temel Sözleşmelerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na ve insan haklarına ilişkin yürürlükteki tüm ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere ve Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanına uyumlu şekilde yürütmesini talep etmektedir. Bu sebeple, tüm tedarikçi firmalarla yapılan sözleşmelerde ilgili maddelere yer verilmiştir.

Sürdürülebilirlik Komitesi, mevcut izleme süreçlerini geliştirerek İnsan Hakları Beyanının etkinliğini izler ve beyanı sürekli olarak geliştirir. Sürdürülebilirlik Komitesi, beyanı yıllık olarak gözden geçirir ve beyana yönelik uygulamaları, bildirim kanallarına gelen bildirimler ve İç Denetim Birimi tarafından iki yıllık aralıklarla gerçekleştirilen İnsan Hakları Risk Değerlendirmesi sonuçlarına göre düzenli olarak izler. İç Denetim Birimi, risk değerlendirme çalışmasını “İnsan Hakları Denetim Talimatları” esasına göre gerçekleştirir. İnsan hakları konuları, genel risk değerlendirme süreçleri içerisine dâhil edilmiştir ve bu alanda iki yıllık dönemlerle düzenli olarak risk değerlendirmesi yapılır. İnsan hakları risk değerlendirme çalışması, İç Denetim Birimi tarafından 2016 yılında ilk kez gerçekleştirilmiştir. Mevcut uygulamaların Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı ile %100 uyumlu şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.

Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanı, Haziran 2015’te Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış ve yürürlüğe alınmıştır. Beyan, 2016 yılında ilgili güncellemeler doğrultusunda yıllık revizyonu gerçekleştirilerek Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. Yapı Kredi İnsan Hakları Beyanına buradan ulaşılabilir.

İnsan hakları alanında izlenmekte olan temel performans göstergeleri, Yapı Kredi Sürdürülebilirlik Raporu kapsamında yıllık olarak yayımlanır. Sürdürülebilirlik Raporu kapsamındaki insan hakları göstergeleri, uluslararası bir denetim kuruluşu tarafından bağımsız denetime tabi tutulur. Denetim raporu ve insan hakları göstergeleriyle ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı Sürdürülebilirlik Raporu’na buradan ulaşılabilir.