Yazma ve Nadir Eserler Koleksiyonu

Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi, Yapı ve Kredi Bankası’nın kültür ve sanat hizmetleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Yapı Kredi'ye ait paha biçilmez koleksiyonlar arasında, Müze ile Kütüphane arasında bir köprü olarak nitelendirebileceğimiz "Yazma Eserler" ayrı bir yer tutmaktadır. Baskı tekniklerinin çeşitli faktörler nedeniyle bir hayli geç biçimde yaygın kullanıma geçebildiği Osmanlı uygarlığında, "yazma"lar seyreklikleri açısından olduğu kadar, donandıkları hat ve tezyin sanatlarıyla da özel bir anlam taşımışlardır. Ne yazık ki, Osmanlı kültürüne ait pek çok yazma bugün Batı ülkelerinin büyük kurum ve üniversite kütüphanelerinde korunmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında, Yapı Kredi'nin 1635 parçalık Yazma Eserler Koleksiyonu'nun bir hazine boyutu taşıdığını söylemek abartılı olmayacaktır.

XVI. yüzyıldan XIX. Yüzyıl sonuna kadar olan döneme ait yazma eserlerin çoğunluğu Ord. Prof. Fuat Köprülü, Ord. Prof. Cavit Baysun, Büyükelçi ve Türkolog Hamdullah Suphi Tanrıöver, Maliye Nazırı Küçük Sait Paşa kitaplıklarından gelmedir. Osmanlıca, Arapça ve Farsça yazmalar din, dil, edebiyat, tarih, felsefe, hukuk, ekonomi, musiki konularında eserler barındırmaktadır.

Yazma Eserler Koleksiyonu'nun bir başka can alıcı özelliği de, cilt sanatımızın gözde örneklerini korumuş olmasında aranabilir.

Kütüphanede, çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş 1165 civarında nadir kitap bulunmaktadır. 16. - 20. yüzyıllara ait, çeşitli dillerde basılmış olan bu kitaplar arasında Strabon’un 1523 tarihli "Geographia", Raif Efendi'nin 1803 tarihli "Cedid Atlas Tercümesi" ve Katip Çelebi’nin 1732 tarihli "Cihannüma" adlı eserinin yanında tüm dünyada önemi kabul edilmiş, kıymetli, nadir eser niteliğinde kitaplar yer almaktadır. Nadir eserlerin önemli bir bölümü için fotokopiye izin verilmemektedir. Kâğıt ve cilt durumu dikkate alındığında kitapların da yazmalar gibi fotokopiden büyük zarar görmesi mümkündür. Bu nedenle, kopya almak gerektiğinde bu kitaplar için de dijital teknolojiden faydalanılmaktadır. Gerekli gördüğümüz nadir eserlerin de dijital ortama aktarılması yakın gelecekteki planlarımız arasında bulunmaktadır. Bu nadide koleksiyonun bir bölümünü içeren "Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Nadir Eserler Kataloğu" Mayıs 2002'de basılmıştır.