Açık havada yürümek, koşmak veya bisiklete binmek vücudunuz için yararlı aktiviteler olmalarının yanı sıra ruhunuzu da besliyor. Bu aktivitelerin yanına çevrenin korunmasına yardımcı olacak bir değer daha eklemek ise dünyamıza yardımcı olabilir. İşte tam bu nokta da plogging devreye giriyor. Gelin beraber plogging kavramına kısaca göz atalım.
Plogging nedir?
Plastik kirliliği ile ilgili istatistikler giderek artmaya başladı. Her yıl 300 milyon ton plastik üretiyoruz ve bunun yaklaşık 8,8 milyon tonu okyanuslara atılarak sayısız hayvanı tehdit ediyor. Bu da birçoğunun neslinin tükenmenin eşiğine gelmesine neden oluyor. Bu şekilde devam etmesi halinde 2050 yılına kadar okyanuslarda balıktan çok plastik olacağı tahmin ediliyor.
Plastik gibi dünyamızı tehdit eden birçok atık üzerine çeşitli uygulamalar yapılıyor. Bunlardan biri de 2016 yılında İsveç’te başlayıp tüm dünyaya yayılan plogging diyebiliriz. İsveççe plocka upp (kaldırmak) ve jogga (koşu) kelimelerinden gelen plogging, yürüyüş ve koşunuzu çevredeki çöpleri ve atıkları toplayarak yapmaktan geçiyor.
Plogging, günlük egzersizlerinizi yaparken, bu egzersizleri çevre ve doğa için yararlı hale getiriyor. Koşu ve yürüyüş sırasında toplanan plastik, kağıt gibi atıklar ve çöpler doğaya verilen zararı azaltmaya yardımcı oluyor. Plastik tespit edilmesi kolay olabilir bir materyal olabilir ama faturalar, şişe kapakları, sigara izmaritleri gibi küçük çöp ve atıklar biyolojik çeşitliliği olumsuz bir şekilde etkiliyor. Plogging ile birlikte bu küçük parçalar da daha rahat tespit edilip toplanabiliyor.
Plogging nasıl yapılır?
Plogging için oldukça kolay ulaşılabilir ve basit malzemelere ihtiyacınız var. Büyük bir çöp poşeti ve eldiven yeterli. Bireysel olarak ya da plogging için oluşturulan grup aktivitelerine katılarak dünyayı daha temiz kılmak adına her gün daha önemli adımlar atılıyor.
Plogging yaparken daha fazla eğilip doğrulacağınız için sarf edeceğiniz efor da artıyor. Böylece yapılan koşu veya yürüyüş daha etkili bir hale geliyor. Hem etkili bir egzersiz yapmayı sağlayan hem de doğanın atık ve çöplerden arınması amacını içeren plogging; son zamanların en olumlu aktivitelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Toplu halde yapılan plogging’i daha eğlenceli bir hale getirmek için, en fazla çöpü en kısa sürede kimin toplayacağı gibi keyifli bir yarışmaya dönüştürmek de mümkün olabilir. Toplanan atık ve çöplerin geri dönüşüm noktalarına götürülmesi gerektiğini de unutmamız gerekiyor. Sonuç ne olursa olsun gerçek kazananın “doğa” olacağını bilmek oldukça tatmin edici olacak. Yapılan bu aktiviteyi çevremizdeki insanlarla paylaşmayı da ihmal etmemeliyiz çünkü bu tür kavramlar ve fikirler paylaşıldıkça çoğalıyor ve anlam kazanıyor.
Plogging’in en ilginç yönlerinden biri de ortaya çıkışından itibaren hızlı bir şekilde küresel bir trend haline gelmesi olarak görülüyor. Dünyanın birçok büyük şehrinde plogging için özel gruplar oluşturulmuş durumda. Ploggerların en çok topladığı çöp atıkların arasında tek kullanımlık plastik şişeler, plastik kapaklar, yiyecek ambalajları, pipet gibi ürünler bulunuyor.