İş Dünyasında Sanatsal Düşünmek

İş Dünyasında Sanatsal Düşünmek

İş dünyası, genellikle mantık, analiz ve somut sonuçlara odaklanan bir alan olarak görülür. Ancak son yıllarda, sanatsal düşünmenin de iş başarısında önemli bir rol oynayabileceği fikri giderek daha fazla kabul görmeye başladı.

Bu yazımızda, sanatsal düşünmenin iş dünyasında ne gibi faydalar sağlayabileceğini ve iyi uygulama örneklerini mercek altına alıyoruz.

Sanatsal düşünmenin önemi

İş dünyasında sanatsal düşünmenin neden önemli olduğunu şöyle tanımlayabiliriz:

- Etkileşim yaratır: İş yerleri artık sadece iş yeri değil. İş yerleri yalnızca çalışmak için bir yer sağlamanın ötesine geçiyor. Çalışma alanına farkındalık ve etkileşim duygusu getirmek odak noktası haline geliyor. İlk dijital sanat enstalasyonlarından biri olduğuna inanılan Capital'ın Londra ofisindeki karşılama alanı, tavanında 80 metrekarelik "C-Şekilli" bir LED ekrana ev sahipliği yapıyor. Özellikle pandemiden bu yana şirketler, çalışanlarını ofise geri çekmek için daha fazla nedene ihtiyaçları olduğunu fark ettiler. Bunu yapmanın yollarından biri de ofis hayatını daha heyecanlı, iş birlikçi ve topluluk ruhuna dayalı hale getirecek ilginç deneyimler yaşamaktan geçiyor.[1]

-Potansiyeli açığa çıkarır: Araştırmalar, iş yerinde sanatın stresi azalttığını; yaratıcılığı, üretkenliği ve bağlılığı artırdığını gösteriyor. Sadece sanat eserine bakmanın, stresle ilişkili hormon olan kortizol düzeylerinde azalmaya yol açabileceği belirtiliyor. Bu da çalışanların büyük bir sakinlik duygusu yaşamasına ve konsantrasyon düzeylerinin iyileşmesine yardımcı olarak bağlılığın ve üretkenliğin artmasına yol açabiliyor.[2]

Örneğin, büyük şirketler genelde sanat koleksiyonlarına sahiptir. Sergilenen sanat eserleri çoğunlukla şirketin imajını ve kurumsal kimliğini destekler. Google, Adobe ve Facebook gibi şirketlerin kurumsal ofislerinin iç tasarıma neden bu kadar dikkat ettiklerini ve ofislerinde her zaman sanat eseri bulundurduklarını hiç merak ettiniz mi? Çünkü sanatın işyerindeki etkisi, yalnızca "olması güzel" bir durum olarak değil, aynı zamanda çalışanlar ve müşteriler için zenginleştirilmiş bir ortam yaratmada önemli bir bileşen olarak da kabul ediliyor. Exeter Üniversitesi Psikoloji Okulu'nun araştırması, çalışma alanlarının tasarımı ve düzeni üzerinde kontrol sahibi olan çalışanların yalnızca daha mutlu ve sağlıklı olmakla kalmayıp aynı zamanda yüzde 32'ye kadar daha üretken olduklarını ortaya koyuyor. [3]

- Pazarlama ve satışta bir şirketin kültürünü ve ürünlerini markalaştırabilir: Sanat ve ticaretin simbiyotik bir ilişkisi vardır. Yüz yıldan fazla bir süredir sanat, bir şirketin ürünlerini tanıtması ve reklamını yapması için yararlı bir araç olmuştur. Bir şirketin sanat programını ticari faaliyetleriyle ilişkilendirmek, yeni projeleri çekmede ve mevcut müşterileri elde tutmada büyük faydalar sağlayabilir. Son 20 yılda birçok şirket kendi kültürüne, markasına ve bakış açısına uygun sanat eserleri edindi. Örneğin; Yapı Kredi Kültür Sanat resim, heykel, fotoğraf, grafik, arkeoloji ve kültür alanlarında gündem oluşturan, dikkat çekici sergileriyle ön plana çıkıyor. Her yıl 250’ye yakın kültür ve sanat aktivitesi Yapı Kredi Kültür Sanat'ta sanatseverlere sunuluyor.

- Sanat, işyerinde ve ötesinde sosyal bir bağlayıcı görevi görebilir: Sanat, insanlar ve fikirler arasında köprüler kuran küresel bir dildir. Özellikle çağdaş sanat, resmin de ötesine geçer. Çalışma ortamındaki sanat, özellikle bankalar gibi geniş müşteri kitlelerine hizmet vermek zorunda olan işletmelerde ağ oluşturma fırsatlarını teşvik ederek müşteri ve topluluk ilişkilerinin geliştirilmesine de yardımcı olur.

- Sanat topluluk ilişkilerinin ilerletilmesine yardımcı olur: Şirketler genellikle iyi kurumsal vatandaşlar olmakla ilgilenirler. Sanat koleksiyonlarını yerel güzel sanatlar topluluğunu desteklemenin bir yolu olarak görürler.  Ayrıca bazı kurumsal sanat programları, tıpkı Yapı Kredi Müzesi 3D Sanal Tur gibi ulusal mirasa katkıda bulunabilecek bir koleksiyon oluşturarak bölgesel toplulukların ötesine geçer.

İş yerinde üretkenliği artırmanın yollarını düşünürken akla gelen ilk çözüm sanat olmayabilir. Ancak yukarıda da örneklerini verdiğimiz üzere, sanatın genel atmosferi ve çalışan deneyimini iyileştirmek için yaratabileceği enerjinin farkına varan çok sayıda işletme, sanatı çalışma ortamlarına dahil etmeye başladı. Sanat bir iletişim yoludur ve hislerimizle duygularımız üzerindeki tarif edilemez gücünü yadsımamak gerekir.


 

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor