İklim krizi; son dönemlerde sıkça konuştuğumuz, alabileceğimiz önlemler hakkında üzerine çokça düşündüğümüz, harekete geçebilmek anlamında üzerimize düşenleri yapmaya çalıştığımız konulardan biri. Bu konularda her geçen gün daha fazla araştırma yapmaya, bilgi edinmeye, bilinçlenmeye devam ediyoruz. Peki beslenme alışkanlıklarımızın iklim değişikliği üzerindeki etkileri hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Hangi beslenme alışkanlıklarımızın hangi değişimlere sebep olduğunun ne kadar farkındayız? Örneğin mevsimsel beslenmenin, iklim krizi ile mücadelede ne kadar önemli olduğunu biliyor muyuz?
Bu yazımızda, mevsimsel beslenme ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiden ve mevsimsel beslenmenin iklim krizi ile mücadeledeki öneminden bahsedeceğiz. Hemen başlamaya ne dersiniz?
Mevsimsel beslenme iklim değişikliği ile mücadelede neden önemlidir?
-Küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılmasına yardımcı olur: Bilim insanları, sanayi öncesi dönemden bu yana hava sıcaklığının 1 santigrat derece arttığını ve dünyanın 0,5 derece daha ısınmadan daha fazlasını kaldıramayacağını, fazla ısınma durumunda geri dönüşü mümkün olmayan tehlikelerle karşı karşıya kalabileceğimizi belirtiyorlar. Dolayısıyla küresel ısınmanın en fazla 1,5 santigrat derece ile sınırlı kalması gerekiyor ve bunda da mevsimsel beslenmenin rolü çok büyük. Bireysel olarak beslenme alışkanlıklarımıza dikkat ederek bitkisel ve mevsiminde beslenmeye özen gösterirsek iklim değişikliği ile mücadeleye destek olmamız mümkün görünüyor.
-Sera gazı salımına sebep olmaz: Gıdaları mevsiminde üretip tüketmek, sera gazı salımının meydana gelmesini önlüyor. Aksi takdirde, gıdaları mevsimi dışında üretebilmek için seralardan yararlanılıyor ve seralarda üretim için gerekli sıcaklığın elde edilebilmesi bakımından da elektriğe veya fosil yakıta ihtiyaç duyuluyor. Kullanılan elektrik ya da fosil yakıt ise, sera gazı salımını kaçınılmaz kılıyor.
-Karbon ayak izini düşürmede etkilidir: Mevsimi dışında üretilen gıdalar, raf ömürlerinin uzun olabilmeleri için koruyucu barındırıyorlar ve bu ürünlerin üretildikleri yerlerden tüketilecekleri uzun mesafelere gönderilme aşamaları, karbon ayak izinin artmasına sebep oluyor. Gıdaların mevsiminde üretilip tüketilmeleri ise, bu soruna bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
-Sürdürülebilirdir ve çölleşmeye engel olur: Mevsimsel beslenmenin bağışıklık sistemimiz ve genel anlamda sağlığımız açısından ne kadar faydalı ve sürdürülebilir olduğunu biliyoruz. Mevsimsel üretim aynı zamanda toprak için de faydalı oluyor; çünkü tarım yapılırken kullanılan tarımsal ilaçlar toprağa da zarar veriyor ve topraktan beslenen canlılar yaşamlarını sürdüremez hale geliyorlar. Bu da zaman içinde toprak kalitesini olumsuz etkiliyor ve çölleşmeye sebep olabiliyor. Bu nedenle mevsiminde üretim ve tüketim hem insan sağlığı hem de diğer canlılar açısından daha sürdürülebilir olmakla beraber, çölleşmeyi önlemeye de yardımcı oluyor.
-Deniz florasının devamlılığı için önemlidir: Deniz florasının devamlılığı açısından, balıkçılığın sezonunda yapılması gerekiyor. Sezonunda balık tüketimi için balık çeşitlerinin yumurtlama dönemlerine dikkat etmekte fayda bulunuyor. Böylece, diğer gıdaları mevsiminde üretip tüketmek kadar, balıkçılıkta da sezonunda tüketime önem vermek; iklim krizi ile mücadeleye büyük katkı sağlıyor.