Kimlik sahtekarlığı veya 'kimlik hırsızlığı', bir kişinin suç işlemek için çalınan bilgilerinin kullanılmasını içerir. Pek çok kurban, kendiyle ilgili ayrıntılara nasıl ulaşıldığını asla tam olarak öğrenemez ve bu bilgiler çalındıktan sonra bir şeyleri düzeltmek maliyetli ve stresli olabilir. Bu yazımızda, kimlik hırsızlığından korunmak için neler yapabileceğinize dair ipuçlarına yer verdik.
Adresinizi koruyun
Tanımadığınız biri adına ya da tanımadığınız birinden herhangi bir gönderi almaya başlarsanız, nedenini bulmaya çalışın. Ürün pazarlama e-postalarının gelmesini önlemek için e-posta tercihlerinizi gözden geçirin. Eğer yeni bir eve taşınıyorsanız adres değişikliğinizi kurumlara bildirmeyi unutmayın.
Banka hesaplarınızı koruyun
Bankanızdan veya diğer finans kurumlarından kişisel detaylar, şifreler, güvenlik numaraları gibi bilgileri doğrulamanızı isteyen telefon aramalarına veya e-postalara karşı son derece dikkatli olun. Banka hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin. Kişisel veya banka bilgilerinizi içeren bir şeyleri birine göndermek zorundaysanız, her şeyi küçük parçalara ayırarak gönderin. Tabii ki en önemlisi birinin banka hesap bilgilerinizi kötüye kullandığını düşünüyorsanız, derhal bankanıza bildirin.
Telefonunuzu koruyun
İstenmeyen mesajlara gelmelerini engellemek için bile olsa asla tıklayıp cevap vermeyin. Onları okumadan silin. Eğer mümkünse telefonunuza virüsten koruma yazılımı yükleyin.
Bilgisayarınızı koruyun
Antivirüs ve güvenlik duvarı gibi bilgisayar güvenlik programlarınızı güncel tutun. Web tarayıcınızın ve işletim sisteminizin en son sürüme güncellenmiş olduğundan emin olun. Bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, bir bilgisayar uzmanına veya güvendiğiniz birine danışabilirsiniz.
Tıpkı sms’lerde olduğu gibi istenmeyen e-postalardaki bağlantılara tıklamaktan kaçının. Bilgisayarınıza zarar verebilecek virüsleri veya başka programları içeriyor olabilirler. Online bir banka işlemi yapıyorsanız, güvenli bir sitede olduğunuzdan emin olun. Genellikle bir web sitesi 'http' ile başlar, ancak güvenli bir site 'https' ile başlamalıdır. Örneğin, https://www.yapikredi.com.tr, Yapı Kredi’nin adresidir.
Bankanızdan olduğunu iddia eden ve onlarla iletişime geçmenizi isteyen bir e-posta alırsanız, bunun gerçek olup olamayacağını kendinize sorun. Emin değilseniz, e-postadaki hiçbir bağlantıya tıklamayın. Tarayıcıda başka bir pencere açın ve normal yönteminizi kullanarak bankanızın web sitesini ziyaret edin.
Mülkünüzü koruyun
Mülk dolandırıcılığı, bir kişinin sizin gibi davranması ve çalınan kimlik bilgilerinizi arazinizi, evinizi veya işyerinizi ipotek etmek, hatta satmak için kullanmasıdır. En fazla risk altındaki mülkler; kiraya verilen, boş veya ipoteksiz olanlardır.
Neyse ki, bu tür dolandırıcılıklar oldukça nadirdir ancak bir mülk sahibiyseniz, bunun başınıza gelmesini önlemek için bazı basit adımlar atabilirsiniz. Mağdur olduktan sonra bu hasarı geri almak zaman alıcı, maliyetli ve stresli olabilir. Dolayısıyla arazinizin veya mülkünüzün tapusunu alın ve iletişim bilgilerinizi her zaman güncel tutun.
Son olarak kişisel bilgilerinizi vermeden önce kendinize şu soruları sorun:
-Benimle ilgili detayları kim öğrenmek istiyor?
-Hangi detayları soruyor?
-Neden bu ayrıntıları bilmesi gerekiyor?
-Kim olduğunu doğruladı mı?
-Olduğunu iddia ettiği kişi bu bilgiyi talep edebilir mi?
-Makbuzlar da dahil olmak üzere herhangi bir kişisel veya finansal bilgiyi parçaladım/yok ettim mi?
Tüm bu soruları yanıtladıktan sonra şüpheleriniz hala devam ediyorsa, her şeyi kontrol edip doğrulayana kadar bilgilerinizi vermeyin.