Dijital ilerlemeler insan hayatına sayısız fayda sunarken riskleri de beraberinde getiriyor. Gittikçe daha büyük risk potansiyeline sahip olan siber güvenlik alanı, kurumların dijital dönüşümlerinde en çok yatırım yaptıkları alan olarak öne çıkıyor. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Risk Raporu’na göre siber saldırılar, önümüzdeki on yılda dünyayı bekleyen en önemli tehditler arasında. Cyber Security Ventures, 2025 sonuna kadar siber saldırıların küresel ölçekte 10,5 trilyon dolar zarara yol açacağını tahmin ediyor. Bu verilere rağmen birçok işletme ve kurum yeterli siber savunma stratejisinden hala yoksun.
Bu yazımızda işletme ve kuruluşların teknolojik dönüşümleri sırasında daha yüksek siber güvenlik için atabilecekleri adımlardan bahsediyoruz.
Veri yaşam döngüsüne ilişkin şeffaflık
Veri yaşam döngüsünün kapsamlı ve şeffaf analizi, olası veri ihlalleri sırasında kurumlara güvenli bir alan sağlar. Verilerin oluşturulması, toplanması, işlenmesi, kullanımı ve saklanması şeffaf ve kontrollü şekilde gerçekleşmelidir. Verilerin kimler tarafından görüntülenebileceği, düzenlenebileceği veya silinebileceğini belirleyen güçlü erişim kontrollerini net bir biçimde uygulayın. Kuruluşunuzun bilgileri nasıl sileceği/arşivleyeceği, yaşam döngüsünün son aşamasını tamamlamak açısından da kritik öneme sahiptir. Bütün bunları gerçekleştirirken verilerinizi düzenli olarak yedeklemeyi ihmal etmeyin.
Risk değerlendirme ve güvenlik stratejisi
Veri korumasına yönelik yönergeler katılaştıkça, felaket senaryoları üzerinden kurtarma planları dizayn etmenin önemi artıyor. Öncelikle; veri ihlallerinden siber saldırılara ve hatta doğal felaketlere kadar siber varlıklarınıza yönelik bütün risklerin analizini gerçekleştirerek tehditleri ve zayıf noktalarınızı tespit edin. Riskleri belirledikten sonra, risk azaltma önlemlerini önceliklendirerek iş sürekliliği planı geliştirin. Dijital dönüşüm hedeflerinizle uyumlu, iyi tanımlanmış bir güvenlik stratejisi;veri koruma, ağ güvenliği ve kullanıcı erişim kontrollerini kapsamalıdır. Bir güvenlik ihlali durumunda atılacak adımları özetleyen bir olay müdahale planı da hazırlayabilirsiniz. Böylece, bir felaket anında herkes neyi nasıl yapacağı hakkında fikir sahibi olacaktır. Siber güvenlik,tüm çalışanlar tarafından paylaşılması gereken bir sorumluluktur. Çalışanların yaygın siber tehditleri ve güvenli online kullanımın önemini anlayabileceği düzenli siber güvenlik eğitimleri,şirket güvenliğinin temel sigortası işlevini görür.
Hasarı en aza indirmek ve hassas verileri korumak için zamanında müdahalenin önemini yabana atmamak gerek. İşlerin yolunda gitmemesi olasılığına yönelik bir B planı hazırlamak da muhtemel bir tehlikede elinizi rahatlatacak önlemler arasındadır. Siber güvenliğin dönüşüm planınızın her yönüne entegre edildiğinden emin olun.
Güvenli prosedürler ve düzenli güncelleme
Kuruluşunuz genelinde çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) uygulamasını zorunlu kılın. MFA, özellikle kritik sistem ve uygulamalarda güvenlik risklerini önemli ölçüde azaltır. Tüm ihlallerin yaklaşık yüzde 80'i zayıf veya çalınan parolalardan kaynaklanır. MFA aracılığıyla, kullanıcıların kimliği birden fazla faktör aracılığıyla doğrulanır ve ekstra bir güvenlik katmanı eklenir. Bunun yanı sıra şüpheli etkinlikleri tespit etmek için ağ trafiğinin sürekli izlenmesi, “güvenlik bilgileri ve olay yönetimi” (SIEM) çözümleri güvenlik seviyenizi yükseltmede faydalı olacaktır. Güncel olmayan yazılımlar, güvenlik açıkları içerebilir. İşletim sistemleri ve uygulamalar dahil tüm yazılımlarınızı en son güvenlik yamalarıyla güncel tutun.
Mevzuata uygunluk
Siber saldırıların yoğunluğu sık değişen yönerge ve yasal düzenlemelere yok açıyor. Kişisel verilerin korunmasından siber güvenlik sigortasına ve entegre edilmesi zorunlu prosedürlere kadar siber güvenlik mevzuatının düzenli takibi ve bu yönetmeliklere uygun dönüşüm, güvenli bir siber altyapı için büyük önem arz ediyor. Kuruluşunuzun ihtiyaçları için en kapsamlı korumayı nasıl elde edebileceğinizi araştırırken azami çerçevenizi mevzuat etrafında şekillendirmeniz güvenlik riskinizi azaltacaktır.
Sonuç olarak dijital dönüşümün avantajlarından faydalanırken siber güvenliği yabana atmamak, verilerinizi ve itibarınızı korumak açısından oldukça önemlidir. Siber güvenliğin sürekli bir süreç olduğunu akılda tutup kurumların her bileşeninin bu yönde çaba sarf etmesi, güvenli bir dijital ortamın ve müşterilerle şirketler arasındaki güvenin anahtarıdır.