3D Secure Hakkında Bilmeniz Gerekenler

3D Secure Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnternet alışverişi her geçen gün yaygınlaşıyor. Önceleri internet alışverişi bazı kişiler tarafından güvenli bulunmayarak tercih edilmezken, online alışverişin popülerleşmesiyle birlikte artık bu kişiler tarafından da kullanılıyor. Birkaç kez kullanıldıktan sonra da bu sisteme olan güvenin arttığına, kullanımın rahatlıkla gerçekleşmeye başladığına şahit oluyoruz.

Peki internet alışverişinde kart bilgileri ve kişisel veriler nasıl korunuyor, kartların kişilerin rızaları olmadan başka işlemler için kullanılmaları nasıl önleniyor; kısacası güvenlik nasıl sağlanıyor? 3 boyutlu güvenli ödeme sistemi olan 3D Secure ile… O halde 3D Secure ile ilgili bilmeniz gerekenlere değinelim.

3D Secure nedir?

3D Secure, 3 boyutlu bir güvenlik sistemidir ve hemen hemen bütün bankalar tarafından desteklenir. İnternet alışverişinde işletmeye ait internet sitesi, kart sahibi, banka olmak üzere 3 taraf bulunur; 3D Secure sistemi de özel şifreler ve anahtarlar yardımıyla bu taraflar arasında gerçekleşen bilgi transferinin doğrulanmasını, aynı zamanda da korunmasını sağlar. Böylece internet alışverişi söz konusu olduğunda karşılaşılan çalıntı kart kullanımı, banka kartı ya da kredi kartı bilgilerinin kopyalanması gibi durumlar önemli ölçüde önlenmiş olur.

3D Secure sisteminin faydaları nelerdir?

3D Secure sistemi sanıldığı gibi sadece kart sahipleri yani tüketiciler için değil, işletmeler için de faydalıdır.

Tüketiciler açısından baktığımızda; sistemin en önemli avantajlarından biri, kart sahibinin haberi olmadan herhangi bir işlem yapılmasına imkan vermemesidir. Bunu sağlayan ise; alışveriş yapıldığında tüketicilerin cep telefonlarına gönderilen tek kullanımlık onay kodudur. Kart sahibine onay mesajı geldiğinde kart üçüncü kişinin elinde de olsa, mesaj tüketicinin cep telefonuna ulaştığı için üçüncü kişi tarafından herhangi bir çekimin yapılabilmesi mümkün değildir. Bu sistem sayesinde kart bilgileri korunmuş olur. Kullanması hızlı ve kolay olan bir sistemdir.

İşletmeler açısından baktığımızda; tüketiciler 3D Secure sistemini kullanan e-ticaret sitelerini tercih ederler. Bu sistem sayesinde, ödemenin kartın gerçek sahibi tarafından yapıldığı doğrulanmış olur. Tüketicilerin e-ticaret işlemlerini kötüye kullanmak istemeleri halinde ya da kart sahibi olarak işlemi yapanın kendileri olmadıkları yönündeki itirazlarında; işletmeler için ters ibraz maliyeti bakımından faydalıdır.

3D Secure sisteminin çalışma şekli nasıldır?

İster bir ürün ister hizmet satın alınıyor olunsun, satın alma esnasında kart bilgilerini girmek üzere bir ekran gelir. Ekrandaki ilgili yerlere bilgileri girip doğrulama yapıldıktan sonra 3D Secure ekranına yönlendirme gerçekleşir. SMS yoluyla kart sahibinin cep telefonuna tek kullanımlık bir şifre gelir. Bu şifre belli bir süre için geçerli olmakla beraber, sadece kart sahibine gönderilen bir şifredir. Cep telefonuna gelen şifre kart sahibi tarafından ödeme ekranına girildiğinde kartın sahibinin kimliği doğrulanmakla beraber, alışveriş onayı da gerçekleşir. Doğrulama banka tarafında da tamamlandığında ödeme süreci sonlanır ve işlemin başarıyla gerçekleştiğine dair kart sahibine SMS / e-posta gelir. Böylece kart sahibinin rızası olmadan işlem gerçekleşmemiş olur.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor