İş Yerinde Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

İş Yerinde Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?

İklim değişikliği karşı karşıya olduğumuz en büyük zorluklardan biri olarak dikkat çekiyor. Son 200 yıldaki insan faaliyetleri, bir çevre felaketinin eşiğinde olduğumuz anlamına geliyor ve her geçen gün doğanın verdiği yeni mesajlarla bu durumun ciddiyeti artıyor. İklim krizinin giderek büyüdüğü ve karbon ayak izinin en önemli sorunlardan biri haline geldiği günümüzde bu gidişatı mümkün olduğunca yavaşlatmak için bireylere ve kurumlara önemli görevler düşüyor.

Yüzyılımızın en büyük problemlerinden biri olan iklim değişikliği, küresel veya bölgesel olarak sıcaklık ve hava düzenlerinde uzun vadeli bir değişim modeli olarak açıklanır. Bu değişiklikler doğal olarak meydana gelse de insanların faaliyetleri bunların hızını hızla artırır. Söz konusu karbon ayak izi olduğunda ise bu; bir bireyin, kuruluşun veya ulusun eylemlerinin sonucu olarak atmosfere salınan toplam sera gazı miktarının ölçüsü şeklinde ifade edilir. Genellikle ton CO2e (karbondioksit eşdeğeri) olarak ölçülür.

Karbon ayak izini en aza indirmede bireyler kadar kurumlara da birçok görev düşer. Ne kadar büyük veya küçük olursa olsun şirketler karbon ayak izlerini azaltmak için çalışma şekillerini değiştirerek düşünülenden çok daha büyük bir etki yaratabilirler. Bunu yapmak için bir işletmenin çalışma biçiminde yapabileceği çok sayıda değişiklik vardır.

Şirketlerin karbon ayak izini en aza indirmeleri için yapmaları gerekenler

-Sertifikalarla desteklenen yenilenebilir enerjiye geçiş yapın: Karbon ayak izini hesaplamak için GHG Protokolü, piyasa tabanlı hesaplama yöntemini kullanır ve elektrik kaynaklarının yakıt karışımına odaklanır. Sertifikalı enerjiler ise enerjinin kaynağının %100 yenilenebilir olduğunu garanti eder. Yenilenebilir enerji kullanırsanız, elektrik için emisyonlarınız sıfır olacaktır.

-Hava yolculuğundan kaynaklanan emisyonlarınızı azaltın: Şirketler günümüzde Zoom ve Skype gibi popüler yazılım programlarını kullanarak iş için giderek daha az seyahat etmeyi tercih ediyor. Ancak seyahatin gerekli olduğu durumlarda da yapabileceğiniz birkaç alternatif bulunuyor.

Hava yolculuğundan kaynaklanan emisyonları azaltmak için yurt içinde trenle seyahat edilebilir. Ancak hava yolculuğunun gerçekleşmesi gerekiyorsa, kullanılan seyahat sınıfı araştırılarak bilinçli bir yolculuk yapılabilir.

-Kara yolculuğundan kaynaklanan emisyonlarınızı azaltın: Şirket için çalışanlarınızın kullandığı araçlarınız bulunuyorsa bunları daha verimli hale getirmeye yardımcı olabilecek verilerin toplanmasına izin vermek için bir GPS izleme sistemi kurabilirsiniz. Bu verilerinin analizi, gelecekteki satın alma/kiralama kararları için kriterler hakkında daha net bilgi verebilir.

Bunların yanı sıra alternatif yakıtlı veya elektrikli araçlar gibi yakıtı daha verimli kullanan veya alternatif yakıtla çalışan araçları seçmek de karbon ayak izinizi küçültmede şirketinize yardımcı olacaktır.

-Ofis aydınlatmanızı daha verimli hale getirin: Bir binadaki aydınlatmayı LED gibi enerji açısından daha verimli seçeneklerle değiştirmek büyük fark yaratabilir ve uzun süreli etkilerle, önemli tasarruf sağlar. Öncelikle şirketinizde doğal ışığın kullanıldığından emin olun. Birçok ofis gereksiz yere yapay olarak aydınlatılıyor. Doğal ışık enerji tasarrufu sağlar, uyku halini giderir ve yüksek stres tepkisi gibi doğal olmayan aydınlatmayla ilişkili sağlık risklerinden çalışanı korur.

-Isıtma ve soğutma sistemlerinizi optimize edin: Sıcaklık kontrollerini düzenli olarak uygulayın, ısıtma ve klimanın doğru ve dış hava sıcaklıklarına göre zamanlandığından emin olun. Bu, aşırı ısıtma veya soğutmayı en aza indirerek tasarruf sağlar.

-Azaltın, tekrar kullanın, dönüştürün: Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda su, kâğıt, yiyecek, içecek, dizüstü bilgisayarlar, telefonlar ve ambalajlar gibi öğelerin tüketimi konu dahilindedir. Bunların kullanımının azaltılması ve dönüştürülmesi, bir kurum için en önemli sorumluluklardan biridir. Çünkü bu öğelerin üretimi ve nakliyesi, büyük bir karbon ayak izine sahiptir ve bu izi küçültmek için ürünlerin kullanımının azaltılması gerekir.

-Mümkün olduğunca az çıktı alın: Birçok ofis çok miktarda kâğıt tüketir. Özellikle yazdırmayı azaltarak ve dijitalleştirerek kâğıtkullanımını azaltmak için harekete geçebilirsiniz.

Hepimizin dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmeye destek olması için izleyeceği birçok yol var. Karbon ayak izimizi azaltmak ise bunlardan sadece biri. Dilerseniz tüm bu detayları Yapı Kredi “Sürdürülebilirliği Konuşalım” podcast’inin “İş Yerinde Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır?” bölümünde detaylıca dinleyebilirsiniz.

Podcast kanalına; Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor