Emirlerin (Talimatların) İletimi
Müşteri, emirlerini (talimat), yüzyüze, telefon, faks, Çağrı Merkezi yada elektronik ortamda verebilir. Yapılan işlemin niteliğine göre, sistemden üretilen talimat ve/ veya dekontlar imzalatılır.
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş (YKB), verilen sözlü emirleri uygulamadan önce yazılı olarak teyit edilmesini isteme hakkına sahiptir. Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde kayıt altına alınmış olan bu sözlü emirlere ilişkin olarak herhangi bir ihtilaf halinde, müşterinin onayını içeren bu kayıtlar, ilgili işlemlerin delili olarak kabul edilir. Müşteri, YKB’ye vereceği yazılı talimatı ile, daha önce alınan emirlerin (talimatların) işleme konmamasını yada iptalini talep edebilir. Böyle durumlarda, işlem daha önce gerçekleşmişse ters işlem yapılarak pozisyon kapatılır ve maliyeti müşteriye yansıtılır.
Emirlerin (Talimatların) Gerçekleştirilmesi
YKB, Emir Gerçekleştirme Politikası çerçevesinde, müşteri için mümkün olan en iyi sonucu verecek şekilde özen ve sadakat borcu çerçevesinde emirleri (talimatlarını) yerine getirir.
YKB, müşteri tarafından verilmiş olan bir talimatı işleme koymak istememesi halinde, söz konusu talimatın işleme konulmasının reddedildiğini, gerekçesi ile birlikte derhal en seri haberleşme vasıtasıyla müşteriye bildirmekle yükümlüdür. Müşteriyle yapılacak işlem kabulu teyidinden sonra işlem gerçekleştirilir ve işlem sonucu müşteriye bildirilir. İşlem niteliğine göre, müşteri işlemlerini İnternet Şube yada Mobil Kanal’dan da bakabilir.
Müşterinin, Sermaye Piyasası İşlemleri Ekstresi Tercih Formu’nda yaptığı tercihe göre sermaye piyasası işlemleriyle ilgili ekstreler,i her takvim ayının son gününü takip eden 7 (yedi) gün içerisinde posta yada eposta yoluyla kendisine gönderilmesi sağlanır. Müşterinin, hesap ekstrelerinin iadeli taahhütlü mektupla gönderilmesini talep ettiği hallerde, gönderi masrafları müşteri tarafından karşılanır.
YKB’nin, emir iletimine aracılık yaptığı işlemlerde, Sermaye Piyasası Mevzuatı’na uygun olarak müşteriye yapılacak bildirimlerin süresi içerisinde ve usulüne uygun şekilde yapılmasından, lehine faaliyet gösterilen yetkili kuruluş sorumludur.
Gerçekleştirilen Emirlerin (Talimatların)Tasfiyesi
Müşteri, sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak verilen işlemlerde, YKB’nin, ilgili Borsanın veya emri gerçekleştiren ve lehine faaliyet gösterilen kurumun verdiği hizmetlerden doğan kurtaj, komisyon, hizmet bedeli ve benzeri her türlü alacağı da dahil olmak üzere bu işlem için ödenmesi gereken bedelin tamamını müşteri hesabında bulundurmakla yükümlüdür. Müşteriye uygulanacak komisyon ve masraflarla ilgili tarifeye müşterinin imzasının alınması gerekmektedir. YKB, işlemin valör tarihinde müşteri hesabında nakit akışı güncellemektedir. Kıymet transferleri ve müşterinin MKK’ daki ve YKB’ nin TCMB nezdindeki serbest deposu arasında transferleri gün sonunda yapılmaktadır. Tezgahüstü türev işlemlerde, işlem valöründe muhasebe ve nakit akışı oluşturulur, sisteme işlemin riski yansıtılır. Emir iletime aracılık yapılan işlemlerde ise, takas ve tasfiye işlemleri, lehine faaliyet gösterilen kurum tarafından yapılmaktadır.
Kıymet transferleri ve müşterinin MKK’ daki ve YKB’ nin TCMB nezdindeki serbest deposu arasında transferleri gün sonunda yapılmaktadır. Tezgahüstü türev işlemlerde, işlem valöründe muhasebe ve nakit akışı oluşturulur, sisteme işlemin riski yansıtılır. Emir iletime aracılık yapılan işlemlerde ise, takas ve tasfiye işlemleri, lehine faaliyet gösterilen kurum tarafından yapılmaktadır.
Emir gerçekleştirme politikası için tıklayınız.