Sürdürülebilirlik Gelişmeleri

Yapı Kredi’deki sürdürülebilirlik gelişmeleri hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşılabilir.

CDP 2019 İklim Değişikliği ve Su Programı Sonuçları

Şubat 2020

Yapı Kredi, dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) 2019 yılında yaptığı raporlamayla İklim Değişikliği Programı’ndan B (Management) notunu alırken Su Programı’ndan A- (Leadership) notunu aldı. Böylece Yapı Kredi CDP Su Programı’nda Türk finans sektöründeki en yüksek notu alırken CDP 2019 Türkiye Su Liderleri arasında da yer aldı. Banka, CDP İklim Değişikliği Programı’nda ise en yüksek notu alan bankalardan biri oldu.

Yapı Kredi İlk Yeşil Tahvil İhracını Gerçekleştirdi

Ocak 2020

Yapı Kredi sürdürülebilir ve yenilikçi ürün portföyünü genişleterek Ocak 2020’de ilk yeşil tahvil ihracını gerçekleştirdi. 5 yıl vadeli 50 milyon ABD doları tutarındaki tahvil kaynakları yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullanılacak. Gerçekleştirilen yeşil tahvil ihracı ile Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçişi desteklenirken Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Erişilebilir ve Temiz Enerji (Amaç 7) ile İklim Eylemi’ne (Amaç 13) de katkı sağlanıyor.

Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık Prensipleri (United Nations Principles of Responsible Banking)

Ekim 2019

Yapı Kredi, tüm paydaşlarına ve gelecek kuşaklara sürdürülebilir değer yaratma anlayışı doğrultusunda Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin kurucu imzacıları arasında yer aldı.

Geleceğin sürdürülebilir bankacılık dünyası için kapsamlı bir çerçeve sunan prensipler, “Uyum”, “Etki ve Hedef Belirleme”, “Müşteriler”, “Paydaşlar”, “Yönetişim ve Kültür”, “Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik” olarak 6 başlıktan oluşuyor. Prensipler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Paris İklim Anlaşması’na uyumlu bir şekilde bankacılık sektörünün toplumsal gelişime yönelik katkısını artırmayı hedefliyor.

Yapı Kredi, girişime Türkiye’den kurucu imzacı olarak katılan diğer beş banka ile birlikte 4 Ekim 2019 tarihinde ortak bir basın toplantısı düzenleyerek sürdürülebilir bankacılık faaliyetlerinin topluma ve sürdürülebilir bir geleceğe nasıl katkı sağlayacağını aktardı.

Kredilendirme Faaliyetlerinin Çevresel Ve Sosyal Risklerinin Tespiti

Ocak 2019

Yapı Kredi, Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi kapsamında geliştirilmiş olan “Kredilendirme Faaliyetlerinin Çevresel ve Sosyal Risklerinin Tespiti” prosedürünü 2019 yılında gözden geçirmiş ve geliştirmiştir. Bu sayede Ekvator Prensipleri'ni sistemine entegre etme yolunda yaptığı çalışmalar sonucunda; 2019 yılından itibaren en az 3 yıl vade ve kredi tutarı 20 milyon ABD doları olan değerlendirme kriterini 10 milyon ABD doları üzeri olan yatırım kredisi işlemleri olarak revize ederek kapsamını genişletti. Bu inceleme, olağan kredi değerlendirme sürecinin bir parçası olup, kredi komitesine giden sürecin bir adımıdır. Buna ek olarak 2019 yılından itibaren 10 milyon ABD doları dolar üzeri finansal danışmanlık hizmeti verilen projeleri de "Kredilendirme Faaliyetlerinin Çevresel ve Sosyal Risklerinin Tespiti" kapsamına aldı.

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (UN WEPs)

Aralık 2016

Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs), kadınların ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen özel sektörün en önemli küresel platformudur. 2010 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunar. Yapı Kredi, Aralık 2016’da bu platforma dâhil olmuştur.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI)

Kasım 2016

Yapı Kredi, sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığını güçlendirmek adına Kasım 2016’da Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Beyanı’nı imzalayarak Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’ne katıldı. Dünya çapındaki bu işbirliği, finans sektörünün çevresel ve sosyal etkilerinin yönetilmesi için geliştirilen politika ve araçların geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.