YAPI KREDİ’DEN 2 MİLYAR 98 MİLYON TL NET KAR

Yapı Kredi, 31 Aralık 2012 tarihli konsolide finansal tablolarına göre 2 milyar 98 milyon TL net kâr açıkladı. 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da “Akıllı Büyüme” stratejisiyle yüksek bir performans sergileyen bankanın aktif büyüklüğü yüzde 12 artışla 131.5 milyar TL’ye ulaşırken, Basel II kriterlerine göre banka bazında Sermaye Yeterlilik Rasyosu yüzde 16,3’e yükseldi.

 

 

Yapı Kredi, 31 Aralık 2012 tarihli konsolide finansal tablolarına göre 2 milyar 98 milyon TL net kâr açıkladı. 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da “Akıllı Büyüme” stratejisiyle yüksek bir performans sergileyen bankanın aktif büyüklüğü yüzde 12 artışla 131.5 milyar TL’ye ulaşırken, Basel II kriterlerine göre banka bazında Sermaye Yeterlilik Rasyosu yüzde 16,3’e yükseldi.

Maddi ortalama özsermaye kârlılığını ise yüzde 17,5 olarak gerçekleştiren Yapı Kredi, 2012 yılında krediler yoluyla ekonomiye kaynak sağlamaya devam ederek kredi büyüklüğünde 77.8 milyar TL’ye ulaştı.  Mevduat toplamı ise 71.1 milyar TL seviyesine yükseldi.

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın yaptığı değerlendirmede, 2012 yılında da istikrarlı büyümeye devam ettiklerini ve yılı başarılı bir sonuçla kapattıklarını ifade etti. 2012’de iç talepte görülen daralmaya rağmen güçlü, sürdürülebilir ve daha da önemlisi hedeflenen alanlarda tartışmasız liderliğe yönelik bir büyümeye imza attıklarını belirten Açıkalın, katma değeri yüksek alanlara odaklanmaya devam ettiklerini ve bankanın sağlam kârlılık düzeyini koruduğunu vurguladı.

Ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen 2012’de temel bankacılık gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 18 artırdıklarına dikkat çeken Açıkalın, buna karşılık temel giderlerdeki artışı yüzde 10’da tutmayı başardıklarını, gider/gelir rasyosunun da geçen yıla göre yüzde 44 seviyesinde sabit kaldığını sözlerine ekledi.

Açıkalın, gösterdikleri istikrarlı ve başarılı performansın World Finance tarafından Türkiye'nin En İyi Bankacılık Grubu seçilmesiyle uluslararası arenada da teyid edildiğini ifade etti.  

2012 yılında başarılarını ispatlar nitelikte pek çok ödüle de layık görüldüklerini sözlerine ekleyen Açıkalın, Başta Engelsiz Bankacılık Programımız, İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık uygulamalarımız gibi pek çok alanda başarılarımızı taçlandıran toplamda 22 ayrı büyük ödülün sahibi olduk. Ayrıca sektöre insan kaynağı açısından büyük bir hizmet verdiğine inandığımız ve yine bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiğimiz Yapı Kredi Bankacılık Akademisi (YKBA) uygulamaları ile Leadership Excellence Dergisi’nin hazırladığı Leadership 500 Listesi’nde,  112 basamak birden yükselerek 100. sıraya çıktık. Ayrıca bu değerlendirmede yer alan tek Türk kuruluş olmanın da haklı mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

BİREYSEL İHTİYAÇ KREDİLERİNDE YÜZDE 24, KREDİ KARTLARINDA YÜZDE 39 BÜYÜME...

“Çalışılması Kolay Banka" olma hedefine paralel olarak kredi başvuru ve onay süreçlerini daha kolay ve hızlı hale getirdiklerini belirten Açıkalın, “Bu yaklaşımımız neticesinde toplam kredilerde yüzde 12’lik bir büyüme kaydettik. Bu başarımızdaki en önemli etkenlerden biri TL kredilerde sektörün üzerinde gerçekleştirdiğimiz yüzde 22’lik büyüme oldu. Bankamızın odaklandığı katma değeri yüksek bireysel ihtiyaç kredilerinde yüzde 24, kredi kartlarında ise yüzde 39 ile sektörün 8’er puan üzerinde performans gösterdik. Kaynaklarımızı menkul kıymetler yerine maksimum oranda müşterilerimizin ve ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda kullanma gayretimiz devam ediyor. Menkul kıymetlerin aktif içindeki payı yüzde 17 gibi sektördeki en düşük seviyelerden biri, bu da tüm faaliyetlerimizin odağına müşterilerimizi koyduğumuzun en somut göstergesi” dedi.

Krediler alanında tüketiciye yakın duran bu yaklaşımlarının, marka değerine de büyük katkı sağladığını belirten Açıkalın, Brand Finance tarafından Türkiye’nin en değerli 10 markasından biri olarak gösterildiklerini, ayrıca Superbrands’in belirlediği Türkiye'nin Süper Markaları arasında bir kez daha yer aldıklarını belirtti.

KREDİ KARTLARI, LEASING VE FAKTORING’DE ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK’

Müşterilerin günlük hayatında en çok kullandıkları ürünlerden biri olan kredi kartlarında 24 yıllık öncü konumlarını sürdürdüklerini belirten Açıkalın, “Türkiye’nin ilk ve en bonkör kartı Worldcard ile kredi kartları bakiyesinde yüzde 19,4, üye işyeri hacminde yüzde 19,3, kart sayısında yüzde 17,2, tekil müşteri sayısında ise yüzde 13,6 ile pazarda ilk sırada yer alıyoruz. Ticari kredi kartı bakiyesinde ise yüzde 29,8 pazar payı ile 2012 yılında lider konumumuzu koruduk. Ayrıca finansal kiralamada (leasing) yüzde 17,2 ve faktoringde yüzde 15 pazar payı ile sektör liderliğimizi sürdürüyoruz” dedi.

TAHVİL İHRACINA TALEP YAĞIYOR, FONLAMA KAYNAKLARI DA ÇEŞİTLENİYOR...

Açıkalın, Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün göz kamaştıran bir performans ortaya koyduğu 2012’de Fitch’in not artırımının da etkisiyle yurtdışı fonlama imkanlarının daha avantajlı hale geldiğini vurguladı. Yapı Kredi’nin 10 yıl vadeli 1 milyar dolarlık “sermaye benzeri tahvil” ihracına 7 milyar dolarlık rekor talep geldiğini hatırlatan Açıkalın, “Yurtdışı piyasaların bankamızın kağıtlarına olan bu ilgisi 2013’ün ilk günlerinde de devam etti. Böylece Ocak ayında Türk bankacılık sektörünün en başarılı Eurobond ihraçlarından birine daha imza attık. Bu kez 7 yıl vadeli 500 milyon dolarlık işlemimize tam 7 kat fazla talep geldi. Kurumumuza gösterilen bu güven ülkemizin, Türk bankacılık sektörünün ve Yapı Kredi'nin gücünü bir kere daha tescillemiş oldu” dedi.

Açıkalın, mevduatın hala temel fonlama kaynağı olduğunu ve bu alana da odaklanmaları sayesinde TL mevduatta sektörün oldukça üzerinde; yüzde 17 büyüme sergilediklerini de sözlerine ekledi.

BANKACILIK İŞLEMLERİNİN YÜZDE 80’İ ŞUBE DIŞI KANALLARDAN GERÇEKLEŞİYOR...

Yapı Kredi olarak benimsedikleri Akıllı Büyüme stratejisinin temelinde “Doğru müşteriye, doğru ürün ve hizmeti, doğru fiyata, doğru kanaldan satmak” stratejisinin yattığını ifade eden Açıkalın, Alternatif Dağıtım Kanalları’nda yenilikçi yaklaşıma devam etmelerinin de bu stratejinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Müşteri memnuniyeti ve verimlilik kapsamında mobil bankacılık alanındaki yenilikler ile yatırımlar neticesinde pazar payının yüzde 15,5’e ulaştığını, Yapı Kredi’nin mobil uygulamalarının kısa sürede kullanıcı sayısının 1 milyonu aştığını belirten Açıkalın, toplam bankacılık işlemlerinin yüzde 80’inin şube dışı kanallardan gerçekleştirildiğini bildirdi.

2012 yılında ATM ağının 2.819 adede ulaştığını belirten Açıkalın, 928 şubeyle Türkiye’nin en geniş şube ağlarından birine sahip olduklarını ve 2013 planlarında ise 40-50 arası yeni şube açılışı gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

31 Aralık 2012 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler :

Net grup kârı: 2 milyar 98 milyon TL Faaliyet giderleri: 3 milyar 278 milyon TL
Toplam gelirler: 7 milyar 401 milyon TL Toplam aktifler:  131 milyar 498 milyon TL
Net faiz dışı gelirler:  2 milyar 453 milyon TL Toplam mevduat:  71 milyar 143 milyon TL
Net faiz gelirleri: 4 milyar 948 milyon TL Toplam krediler: 77 milyar 813 milyon TL

 

Yapı Kredi / 14 Şub 2013

Diğer Haberler