YAPI KREDİ TAHVİLİNE TALEP YAĞDI

Yapı Kredi, yurtdışı piyasalara 10 yıl vadeli 1 milyar dolarlık “sermaye benzeri tahvil” ihracında rekor kırdı. Yapı Kredi’nin 1 milyar dolarlık “sermaye benzeri tahvil” ihracına yurtdışından 300’ün üzerinde yatırımcıdan 7 milyar dolarlık talep gelirken, şimdiye kadar bu işlem ile ulaşılan en düşük faiz oranına imza atılmış oldu.

Yapı Kredi, yurtdışı piyasalara 10 yıl vadeli 1 milyar dolarlık “sermaye benzeri tahvil” ihracında rekor kırdı. Yapı Kredi’nin 1 milyar dolarlık “sermaye benzeri tahvil” ihracına yurtdışından  300’ün üzerinde yatırımcıdan 7 milyar dolarlık talep gelirken, şimdiye kadar bu işlem ile ulaşılan en düşük faiz oranına imza atılmış oldu.
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, Avrupa, Amerika, Latin Amerika, Körfez Ülkeleri ve Uzak Doğu’dan   yatırımcıların yoğun ilgisini çeken ihraçla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Söz konusu işlem şu ana kadar Türk bankalarının gerçekleştirdiği sermaye benzeri tahvil işlemleri arasındaki en yüksek kredi notuna sahip. Yapı Kredi’nin, Türkiye’de tek yatırım yapılabilir seviye olarak derecelendirilen ve yüzde 5,8 başlangıç faiz oranı ile başlayan 1 milyar dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracı, yatırımcıların yoğun ilgisi sayesinde yüzde 5,5 faiz oranı ile sonuçlandı. 30 Kasım 2012’de sonlandırılan 10 yıl vadeli işlem, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley, Mitsubishi UFJ ve UniCredit Bank aracılığıyla gerçekleştirildi.”
TÜRKİYE’NİN VE YAPI KREDİ’NİN GÜÇLÜ HİKAYESİ CAZİP GELDİ
Açıkalın, sözlerine şöyle devam etti: Yapı Kredi olarak fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesini temel stratejik öncelik olarak belirledik ve çalışmalarımızı bu yönde şekillendirmeye devam ediyoruz. Son iki sene içinde, 250'nin üzerinde sabit getirili menkul kıymet yatırımcısıyla üst düzey toplantı ve Kasım ayında üç gün süren bir roadshow gerçekleştirdik. Böylece Amerika, Avrupa, Asya ve Orta Doğu olmak üzere dünyanın her yerinden sabit getirili menkul kıymet yatırımcılarına ulaştık. Bu yaklaşım sayesinde Türkiye, Türk bankacılık sektörü ve Yapı Kredi'nin güçlü hikayesini geniş bir yatırımcı kitlesine yaymayı başardık.  Bu başarıda olumlu ekonomik koşullar ve güçlü bankacılık sistemi sayesinde yatırım yapılabilir ülke seviyesine gelmemizin etkisi de büyük. Türkiye'ye ilişkin olumlu beklentiler de başarımızı destekledi.“
Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SPK/BDDK) önümüzdeki bir yıllık dönem içinde 1.5 milyar dolarlık yabancı para cinsi tahvil ihracı için onay aldıklarını hatırlatan Açıkalın, “Mevcut planlarımız çerçevesinde bu tutarın 1 milyar dolarlık kısmını bu işlem ile Sermaye Benzeri Tahvil şeklinde gerçekleştirdik. Fitch tarafından Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleştirilen sermaye benzeri tahvil işlemlerinde elde edilen tek yatırım yapılabilir seviye olan BBB-, Moody's tarafından ise Ba1 olarak derecelendirildik. Böylece  Türkiye'de gerçekleştirilen sermaye benzeri kredi işlemleri arasındaki en yüksek derecelendirmeye sahip kuruluş olduk. Önümüzdeki dönemde fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirebilmek için farklı alternatifleri değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

7 milyar dolarlık taleple karşılaşan Yapı Kredi tahvil ihracında, geniş bir coğrafyaya yayılan ve hem yatırım fonlarını, hem de özel bankaları içeren 330’un üzerinde yatırımcı şirket işleme katılım gösterdi. İhracın yüzde 58'i yatırım fonlarına, yüzde 22’si özel bankalara, yüzde 10’u  ise bankalara yapıldı. İhraca ilişkin işlemlerin bu hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.  

Yapı Kredi / 05 Ara 2012

Diğer Haberler