Yapılandırılmış Dış Ticaret Finansmanı Ürünleri

Ülke Kredileri ve GSM Kredileri

İhracat Kredi Kuruluşları ve Ülke Kredileri

  • İhracat Kredi Kuruluşları (Export Credit Agency/ECA) bulundukları ülkelerdeki ihracatçılarını desteklemek amacıyla kurulmuş kurumlardır. ECA'ler ülke riskini (ticari ve politik) sigortalayarak yurt dışı bankaların ihracatçılarının satış yaptığı alıcılara orta ve uzun vadeli kredi sunulması olanağı yaratırlar. Örneğin; Almanya’da Hermes, İtalya’da Sace - Simest, Fransa’da COFACE BPI Assurance Export France, İsviçre’de SERV, ABD’de US Eximbank gibi.

Finansman genelde makine, techizat gibi yatırım malı ithalatına yöneliktir. Kredinin borçlusu ithalatçı firmadır. Bankamız bu kredilerin kullanımına farklı yöntemlerle harici garanti, aval ya da akreditif vs. aracılık etmektedir.

Ülke kredileri her türlü yatırım malı için verilirken tarım ve hayvansal ürünler ihracatının artmasına yönelik olarak, A.B.D. Tarım Bakanlığı’na bağlı Commodity Credit Corporation(CCC) garantisi altında ve ABD’deki ticari bankalar tarafından ithalatçının ülkesindeki bankalara borçlu sıfatıyla kullandırılan GSM kredileri mevcuttur. GSM kredileri 18 aya kadar bankamızdan açılan akreditif tahtında finanse edilmektedir.

Ayrıca bankamızın borçlu sıfatıyla aldığı ve müşterilere direk kullandırdığı ülke kredileri de mevcuttur. Örneğin Japon Exim (JBIC), Kore Exim ve Tayvan Exim kredileri vb. Kore Exim ve Tayvan Exim kredilerinde yatırım malının yanısıra tüketim malları da orta uzun vadede finanse edilebilmektedir.

Kredi Tutarı: OECD kurallarına göre; ticari kontrat tutarının maksimum %85’i finanse edilir. Aynı zamanda yerel inşaat masraflarının ticari kontrat tutarına denk gelen 30%’u da finansmana dahil edilebilmektedir. Ticari kontrat tutarının min. %15’lik kısmının ithalatçı firma kaynaklarında ihracatçı firmaya avans şeklinde ödenir.

ECA kredilerinin ithalatçı firma açısından başlıca avantajları

  • Orta / Uzun vadeli finansman
  • Düşük maliyetli borçlanma
  • Nakit akışı planlamasında kolaylık

ECA kredilerinin ihracatçı firma açısından başlıca avantajları

  • Diğer ülke ihracatçılarına karşı artan rekabet gücü
  • Mal bedelini tahsil etme garantisi ve hemen tahsil olanağı
  • Yeni pazarlar bulma imkanı

Yurtdışı Kaynaklı Fonlar

Aşağıda yer alan yurtdışı kaynaklı fonlar kaynak olduğu müddetçe müşterilerimize sunulmaktadır:

Dünya Bankası Grubu Kaynaklı Yatırım Kredileri: EFIL, IFC, DEG vb

Dünya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Kaynaklı Krediler: Yatırım ve işletme finansmanı amacıyla, kadın girişimcilere veya enerji verimliliği potansiyelinin artırılması ile yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasına yönelik kullandırılmaktadır.

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Kaynaklı Krediler: İşletmelerin, yurt içinde gerçekleştirecekleri yeni yatırım, tevsi ve modernizasyon projelerinin finansmanı ile işletme finansmanı amacıyla kullandırılmaktadır.

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) Kaynaklı Alınan Krediler: İmalat, inşaat, tarıma dayalı sanayiler, turizm, ticaret ve lojistik gibi sektörlerdeki üretimi artıran sabit varlık yatırım projeleri için kısmi finansman ve istihdam artırıcı veya mevcut çalışan sayısını korumaya yönelik projeler için işletme sermayesi şeklinde kullandırılmaktadır.