Sürdürülebilir Beslenmede Etin Rolü

Sürdürülebilir Beslenmede Etin Rolü

Çevre konusunda endişeleriniz varsa, et yemeye devam etme konusunda da kafanızda bazı soru işaretleri olabilir.

Gıda üretimi, su ve toprak kullanımı nedeniyle bazı çevresel etkilere sahiptir. Dolayısıyla, daha az kaynakla yapılan ve sera gazı emisyonlarının artmasına etkisi çok olmayan yiyecekleri yemenin, genellikle gezegen için daha iyi olduğu söylenir. Bitkisel gıdalar çoğu zaman et ve hayvansal ürünlerden daha çevre dostu olarak kabul edilir ve vegan veya vejeteryan diyetleri genellikle sürdürülebilir olarak sınıflandırılır. Ancak etin çevresel etkisini değerlendirirken dikkate alınması gereken birçok nokta vardır.

Etin çevresel etkileri

Hayvansal gıdaların üretim süreci büyük miktarda toprak ve su kaynağı kullanımı gerektirir. Ayrıca, yemler geviş getiren hayvanların midelerinin işkembe olarak adlandırılan bölümünde parçalanırlar. Bu parçalanma sonucunda metan ortaya çıkar. Dolayısıyla hayvan yetiştirmek, hayvan yemi ve gübre yoluyla ortaya çıkan metandan ötürü sera gazı emisyonlarını olumsuz yönde etkiler.

Aslında, iklim değişikliğine katkıda bulunan küresel sera gazı emisyonlarının %14,5'inden hayvancılık sorumludur. Ayrıca, endüstriyel olarak hayvan yetiştirmek, ormansızlaşmaya, toprak erozyonuna, tatlı su kirliliğine ve hava kirliliğine yol açar.[1] Sığır etinin süt, domuz, balık, yumurta veya tavuktan daha büyük bir çevresel etkiye sahip olduğu söylenir, ancak bu gıdaların ayak izi, nasıl üretildiklerine göre değişir.

Sebzeler, meyveler, baklagiller, kepekli tahıllar ve zeytinyağı gibi tam, minimum düzeyde işlenmiş bitkisel gıdalar en düşük çevresel etkilere sahiptir.[2] Yine de her tür hayvan ve bitki ürününü karşılaştırmak zordur, çünkü bazı kuruyemişler ve yüksek oranda işlenmiş ürünler gibi bazı bitkisel gıdalar da diğer bitki bazlı seçeneklere göre çok daha büyük çevresel etkilere sahiptir.

Hayvancılığın iklim değişikliğindeki rolü ile ilgili tartışmalarda pek çok nüans olduğundan, etin ekolojik etkisini değerlendirirken et üretiminin ölçeğini (küçük çiftliklere karşı besi çiftlikleri) dikkate almak önemlidir.

Et, daha sürdürülebilir şekilde nasıl tüketilir?

Etin çevresel etkisini analiz etmek karmaşık bir süreçtir. Bazı çevre savunucuları, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için et ve hayvansal ürünlerden tamamen kaçınmanız gerektiğini öne sürerken, diğer birçok düşünce, hayvansal ürünleri çevre dostu diyetlerde tutmayı desteklemektedir. Genel olarak, daha az işlenmiş bitkisel gıdaları yemek doğru yönde atılmış bir adımdır. Bu yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller bulunur. Genel et alımını sınırlamak ve sürdürülebilir şekilde yetiştirilmiş hayvansal ürünleri seçmek de yararlıdır.

İşte çevre dostu bir diyetin parçası olarak eti mutfağınıza dahil etmek için bazı ipuçları:

-Otla beslenen veya merada yetiştirilen etleri seçin.

-Et satın almadan önce etiketi kontrol edin. Besi yerlerinde yetiştirilenleri sınırlandırın veya bunlardan kaçının.

-Çiftçi pazarında olduğu gibi çiftçiyle doğrudan konuşabiliyorsanız, kullandığı sürdürülebilirlik teknikleri hakkında bilgi alın.

-Otla beslenen veya merada yetiştirilen sığırların, geleneksel olarak yetiştirilenlere kıyasla metan emisyonları daha yüksek olsa da yerel ekosistem üzerindeki genel etkileri çok daha düşüktür ve hatta potansiyel olarak olumludur.

-Et porsiyonlarınızı azaltın. Öğünlerinize garnitür gibi küçük miktarlarda et eklemek, genel alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.

-Temel protein kaynağı olarak fasulye içeren salatalar, bol sebze ve tahıl,az miktarda dana eti ya da birkaç dilim tavuk gibi öncelikle bitkisel gıdalardan oluşan ancak az miktarda et içeren yemekler tüketmeyi deneyin.


[1]https://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/

[2]https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1906908116

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor