Konkordato Nedir?

Konkordato Nedir?

Borçların ertelenmesi anlamına gelen konkordato mali durumu kötü olan borçlular için bir yeniden yapılandırma seçeneğidir. Bu yazımızda İtalyanca “concordato” kelimesinden gelen ve tarihte Papalık makamıyla başka hükûmetler arasında yapılan anlaşmalar için kullanılmısıyla bilinen konkordato sürecinin ayrıntılarını inceliyoruz.

Konkordato hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Konkordato, iflasa sürüklenen bir şirketin, alacaklıları ile anlaşarak mali yapısını düzenlemeye yönelik bir hukuki süreçtir. Bu süreçte, şirket iflasa karar verilmesini önlemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için alacaklılarıyla bir anlaşma yapmaya çalışır.

Konkordato, mahkeme kararıyla taraflar arasında gerçekleşen bir anlaşmadır. Bu anlaşma sayesinde borçlu, borçlarını tekrar yapılandırabilir. Konkordato ilan edebilmek için mahkemenin ve alacaklıların ortak bir karara varması gereklidir.

Konkordato nasıl ilan edilir?

Herhangi bir borçlu firma (sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve kooperatifler), borçlarının vadesi geldiği hâlde ödeyemeyeceği durumlarda, borcu vadelendirmek veya borç miktarında belirli bir düzenleme yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir. Konkordato başvurusunda bulunabilmek için borçlu tarafın konkordato onaylandığı takdirde borçlarını ödeyebilecek durumda olması gerekir. Yani, borçlu taraf borçlarından muaf olmaz, sadece borçlar ödeyebileceği şekilde yeniden düzenlenir.

Konkordato için belirli belgeler hazırlanır ve Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Onay sürecinde mahkeme ve konkordato komiseri tarafından farklı belgeler de istenebilir. Bu süreç 4 kısımdan oluşur: Geçici Mühlet, Kesin Mühlet, Alacaklıların Toplanması ve mahkemenin konkordato tasdiki.

Konkordato için alacaklıların en az yarısının talebi kabul etmesi gerekir. Konkordato en fazla 23 aylık bir süreye yayılabilir. Konkordato süreci başladığında borçlu taraf plan dahilinde ilerleyerek borçlarını ödemeye başlar ve süreç sonunda borçlarından tamamen kurtulur.  Süreç başladığında, borçlu şirketin normal faaliyetlerinin bir kısmı sınırlandırılır. Örneğin; maaş ödemeye ödeyemez ancak maaşların Ücret Garanti Fonundan ödenmesini sağlayabilir.

Konkordato çeşitleri

Konkordatonun farklı çeşitleri bulunmaktadır.

-Adi konkordato: İki şekilde yapılabilir. Birinci seçeneğe göre, alacaklılar alacaklarının bir kısmından vazgeçebilir ve borçlu kararlaştırılan miktarı ödeyerek borcunun tamamından kurtulur. İkinci seçenekte ise tutar aynı kalır, ancak ödeme şartlarına bağlı olarak ödemeden vazgeçilir. Bu durumda borcun ödenmesi ertelenebilir veya taksitlere bölünebilir. Bir olayda her iki konkordato türünden yararlanılması da mümkündür.

-İflas sonrası konkordato: Halihazırda iflas ettiğini ilan etmiş tarafın başlattığı konkordato çeşididir. Konkordato onaylanırsa kişinin iflas ilanı geçersiz sayılır ve kararda belirtilen plan dahilinde borçlarını ödemeye başlar. Konkordato hükümleri, konkordatonun tasdiki kararından sonra değil, iflasın kaldırılmasından sonra yürürlüğe girer. İflas konkordatosu, uygun düştüğü ölçüde adi konkordato hükümlerine tabidir.

-Mal varlığının terkiyle yapılan konkordato:Tarafların bu tür bir konkordato üzerinde anlaşmaları halinde borçlu, mal varlığı üzerindeki tasarruf hakkını veya mal varlığını kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devretme hakkını alacaklılara devretmiş olur. Bu yolla alacaklılar, borçlunun kendilerine devredilen mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunarak alacaklarını tahsil ederler. Bu tip konkordatolar, borçluyu iflas süresi içinde mal varlığının değerinin altında satılması riskine karşı korurken, alacaklıları da alacaklarını tahsil edemeyecekleri uzun bir iflas süresine katlanma riskine karşı korumaktadır.

Resmi konkordato dışında, borçlu ve alacaklılar birlikte anlaşarak borçlarını yeniden yapılandırabilirler. Böyle bir durumda devlet kurumları taraflar arasındaki anlaşmaya müdahil olmaz. Özel konkordato olarak değerlendirilen bu konkordato, borçlar hukuku hükümlerine tabidir.

"Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Yapı Kredi sorumlu tutulamaz."

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor