Yapı Kredi, bu yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gibi özel bir günde Atatürk’ün eşsiz eşyalarının NFT olarak sergilendiği Metaverse Müzesi’ni açtı. Artık çoğu insanın bildiği üzere NFT’ler, tamamen benzersiz olan ve gerçekliği blok zinciri teknolojisi ile doğrulanabilen dijital sanat eserlerini temsil ediyor. Değiştirilemez bir belirteç olması da onu yüzde 100 orijinal ve benzersiz kılıyor.
NFT ve Metaverse kavramlarının giderek popülerleşmesinin ardından Yapı Kredi’nin de adım attığı bu platformda, Atatürk'e ait madalyalar, kehribar tespih, ahşap baston, gramofon ve Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın gözlük çerçevesi gibi son derece nadide eşyalar NFT olarak yer alıyor. Metaverse’te 19 Mayıs'ta açılan 3 katlı binanın ilk katı bu özel koleksiyon için müzeye dönüştürüldü. Atatürk'e ait pek çok kişisel eşyanın NFT versiyonlarının bir araya getirildiği sergi, blockchain tabanlı Metaverse platformu Decentraland'de -112, -43 koordinatlarında konumlanacak olan Yapı Kredi binasında gezilebiliyor.
Decentraland adlı platformdan ulaşılabilecek sergiyi gezmek için dijital cüzdan oluşturmak gerekmiyor. Dilerseniz sayfada karşınıza çıkan “Continue as Guest” seçeneğine tıkladığınızda misafir olarak Metaverse dünyasına giriş yapabilir ve Atatürk’ün eşyalarından oluşan NFT Koleksiyonu’nu gezebilirsiniz.
Sergi ile ilgili olarak Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, kültür ve sanatın korunarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasını hedeflediklerini belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Kültür ve sanatın bankası Yapı Kredi olarak, 19 Mayıs'ta önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak ve mirasını gelecek kuşaklara aktarmak adına, daha önce Sanal Müze ile dijital ortama taşıdığımız Atatürk arşivimizin NFT versiyonlarını oluşturduk. Atatürk'e ait kişisel eşyaların yer aldığı bu çok değerli koleksiyonun en değerli parçalarını metaverse evrenindeki binamızın müzeye dönüştürdüğümüz birinci katında sergileyeceğiz. Her yaştan insanın ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyaları NFT olarak görüp ve inceleyebileceği bu sergi, kendisinin mirasını gelecek kuşaklara ulaştırmak adına da bizim için oldukça değerli. Her alanda öncü ve yenilikçi yaklaşımımızla geleceğin teknolojisini bugünden takip etmeye ve bu yolla kültürel değerlerimizi bir sonraki nesle aktarmaya var gücümüzle devam edeceğiz.”