Gezegen Dostu Bahçecilik

Gezegen Dostu Bahçecilik

Gezegen dostu bahçecilik, her geçen gün daha da popüler hale geliyor. İnsanlar çevre üzerindeki etkilerini her yönden azaltmaya çalışırken, yetiştiricilerin ve bahçecilikle uğraşanların da bahçecilik yaparken karbon ayak izlerini azaltmanın yollarını bulmaları ve vahşi yaşam için mikro habitatlar sağlamaları gerekiyor. Çünkü, bahçecilik genellikle çevre dostu bir hobi olarak görülse de bazı uygulamalar çevreyi kirletebilir ve tahmin edilenden çok daha büyük bir karbon ayak izine sebep olabilir.

Bitkisel ve hayvansal atıkların bozunarak dönüşümüyle kompost yapmaya başlamadan önce, gezegen dostu bahçecilik nedir ve daha yeşil bir bahçeye sahip olmak için hangi yöntemleri kullanabilirsiniz hep birlikte inceleyelim. Unutmayın, küçük değişiklikler büyük fark yaratır!

Gezegen dostu bahçecilik nedir?

Gezegen veya iklim dostu bahçecilik, bahçelerden meydana gelen sera gazı emisyonlarını ve küresel ısınmayı azaltmaya yardımcı olmak için toprak ve bitkiler tarafından karbondioksitin emilmesini sağlama uygulamasıdır.

Çevreye duyarlı her bahçıvanın, kullandığı malzemelerden çevre üzerindeki etkilerine kadar bahçeyi tüm yönleriyle ele alması gerekir. Örneğin; sentetik gübre kullanmak sadece bahçenizdeki toprak üzerinde değil, aynı zamanda atmosfer üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir. Gübre üretimi, oldukça enerji tüketen bir süreçtir ve bunun bir sonucu olarak sera gazı emisyonlarına önemli ölçüde katkıda bulunur.

Gezegen dostu bahçecilik ise insanları doğaya karşı olmaktansa; onların doğayla çalışmalarını, sahip oldukları alanda yetişecek doğru bitkileri yetiştirmelerini ve uzun vadede para, zaman ve emekten tasarruf etmelerini teşvik eder. Eğer sizin de bir bahçeniz varsa bahçeyle ilgili attığınız her bir adımı inceleyerek ve çevresel etkinizi azaltmak için küçük değişiklikler yaparak gezegen dostu bir bahçıvan olmaya başlayabilirsiniz.

Yapay torf kullanmayın

Organik bir toprak düzenleyici olan torf; çiçekçilikte, toprak ıslahında, topraksız tarımda, turfandacılıkta, seracılıkta, mantar ve fide yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılır. Ancak torfların yapay olanları, dünyanın en büyük karbon deposudur. Bahçeleriniz için yapay torf kullandığınızda karbon açığa çıkar ve habitatlar zarar görebilir. Bunun yerine kendi kompostunuzu yapmayı veya iyi çürümüş hayvan gübreleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Tozlayıcılar olmadan asla

Son yıllarda bahçeleri ziyaret eden arılar, kelebekler ve diğer böceklerde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor ve habitat kaybı böylece bir kere daha yüzümüze çarpıyor. Tozlayıcı çeşitliliğini desteklemek için yerli, yerliye yakın ve egzotik bitkilerin bir karışımından oluşan çok çeşitli bitkiler yetiştirerek arılar, kelebekler veya sinekler gibi tozlayıcılardaki düşüşleri yavaşlatabilir veya tersine çevirebilirsiniz.

Bir ağaç dikin ve bitkilerinizde yağmur suyu kullanın

Ağaçlar atmosferden karbonu çekmeye ve karbon ayak izimizi azaltmaya katkıda bulunur. Yağmur suyunu toplamak için ise su fıçısı veya hortum yerine sulama kabı kullanmak milyonlarca litre su tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.

Kendi kompostunuzu yapın

Evde kompostlama, her 1 kg ev yapımı kompost için 0,1 kg fosil karbon tasarrufu sağlar, bu da bahçecilikle uğraşan her bir kişi başına yılda yaklaşık 19 kg karbon tasarrufu demektir.[1]

Yeşil enerjiye geçiş yapın

Karbon ve gürültü kirliliğini azaltmak için benzinli veya dizel motorlu bahçe aletlerini yeşil enerjili elektrikle çalışan aletlerle değiştirin.

Kendi ürününüzü yetiştirin veya yerel ürünler satın alın

Kendi bahçenizde veya yerel bölgenizde yetiştirilen sebze ve meyveleri tüketmek, önemli miktarda sera gazı emisyonu tasarrufu sağlar.


İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor