Yapı Kredi Yeşil Ofis Programı ile Geleceğe Umutla Bakıyoruz

Yapı Kredi Yeşil Ofis Programı ile Geleceğe Umutla Bakıyoruz

Yapı Kredi olarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Yapı Kredi'nin DNA'sında kodlanmış bu hedefe ulaşmak için, 22 Haziran 2022 tarihinde WWF-Türkiye Yeşil Ofis programına katılarak, çevreye duyarlı bir çalışma ortamı oluşturmak yolunda önemli adımlar attık.

Yeşil Ofis programı nedir?

1999 yılında WWF-Finlandiya tarafından başlatılan ve 2011 yılında Türkiye’ye uyarlanan WWF-Yeşil Ofis programı, karbon emisyonu öncelikli olmak üzere enerji tasarrufu, doğal kaynakların bilinçli kullanımı ve yaşam tarzımızın değiştirilmesi konusunda ofis çalışanlarına bilgi vermeyi ve değişim için adım atmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Ayrıca, katılımcı şirketlerin ofis kaynaklarını sistematik bir şekilde değerlendirerek, ilgili tasarruf kriterlerinin belirlenmesine ve bu çerçevede ofislerin kendi çevre yönetim sistemini yaratmalarına olanak sağlıyor.

Yapı Kredi olarak, programın başlangıcından bu yana; bilinçlendirme, ofis kaynaklarının verimli kullanımı, atık yönetimi ve enerji tasarrufu gibi alanlarda birçok önemli başarıya imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda, WWF-Türkiye Yeşil Ofis programı kapsamında bir yıl boyunca çalışma yaptığımız; bilinç artırma, ofis, atık ve elektrik başlıklarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Bilinç artırma

Öncelikle, çalışanlarımızın çevre bilincini artırmak için çeşitli eğitim ve bilgilendirme çalışmaları düzenledik. 1.603 çalışanın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz algı anketi ile bilinç seviyelerini ölçtük ve sonuçları iç iletişim kanallarımız aracılığıyla paylaşarak farkındalık yarattık. "Haftanın Yeşil Önerisi" paylaşımları ve "Ofislerde Yeşil Ofis Uygulamaları" gibi eğitimlerle çalışanlarımızı bilinçlendirmeye devam ediyoruz.

Ofis

Ofis kaynaklarının daha verimli kullanımı ve atık miktarının azaltılması için de çeşitli önlemler aldık.

-Masa altı çöp kovalarını kaldırarak geri dönüşüm kutuları yerleştirdik ve böylece kâğıt tüketimini yüzde 57,55 oranında azalttık.

-Dijitalleşme çalışmalarıyla ise toplam 471.462.910 sayfa yani 942.925 paket kâğıt tasarrufu yaparak önemli bir başarı elde ettik.

-Yazıcıların varsayılan baskı seçeneğini çift taraflı olarak ayarlayarak ve şarj edilebilir pil satın alımını artırarak ofis genelinde atık üretimini de azaltmaya devam ediyoruz.

Atık

Geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda da ofislerimizde özel hassasiyet gösteriyoruz. 

-İstanbul ofislerimiz için Sıfır Atık Belgesi alma çalışmalarımız devam ediyor.

-Tehlikeli atıkları lisanslı tesislere gönderiyor, evsel atık takibini poşet sayısı bazında yapıyoruz.

-2. el satış sürecinin başlatılması, tuvaletlere ped atık ünitelerinin yerleştirilmesi gibi aksiyonların yanı sıra atık pilleri de Taşınabilir Pil Üreticileri Ve İthalatçıları Derneği’ne (TAP) gönderiyoruz.

-Ayrıca, atık yönetimi çerçevesinde yıllık 600 kg kompost yapabilen bir makine satın aldık.

-Bu süreçte plastik atıklardan "Son Kalan Plastiklerimiz" temalı bir heykel projesi planlayarak, yaratıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmeye çalıştık.

-WWF-Türkiye Yeşil Ofis programı süresince, program öncesi döneme göre, çalışan başına geri dönüşüme gönderilen kâğıt ve karton ambalaj miktarı yüzde 48,09 arttı.

-Geri dönüşüme gönderilen tek kullanımlık plastik atık miktarında ise yüzde 72,16 oranında bir azalma meydana geldi.

Elektrik

Enerji tasarrufu için de birçok uygulamayı hayata geçirdik ve elektrik tüketimimizi yüzde 33,06 oranında azalttık.

-Bankacılık Üssündeki GES projesi ile şu anda 800.000 kW enerji üretiliyor. Yıl sonunda %100 yenilenebilir enerji satın alma hedefimizi gerçekleştirmek için ise çalışmalarımıza devam ediyoruz.

-LED aydınlatma sistemlerine kademeli geçiş yaparak enerji tüketimini azaltmayı planlıyoruz.

-Aynı zamanda, aydınlatmalarımız otomasyon sistemi ile kontrol ediliyor ve tüm Türkiye faaliyetlerimiz için IREC %100 sertifikası bulunuyor.

Yapı Kredi Yeşil Ofis programı ile çevreye duyarlı bir çalışma ortamı oluşturmak için önemli bir adım atmış olduk. Programdaki başarımız ile diğer kurumlara da örnek teşkil ediyoruz. Sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı sürdürmek ve daha da geliştirmek için kararlıyız.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor