Dünya çapında, mesajlaşma ve anlık mesaj uygulamaları diğer tüm mobil uygulamalara göre çok daha yüksek bir oranda kullanılıyor ve bu kullanım artmaya devam ediyor. Özellikle Whatsapp, Facebook Messenger ve Çin’de kullanılan WeChat gibi uygulamalar ön plana çıkıyor.
Mesajlaşma hangi biçimde olursa olsun, ortak olan tek şey veri akışı. Metinsel veri akışı her zaman enerji tüketir ve bu da çevre üzerinde olumsuz etkiye sahip olan sera gazı salımına sebep olur. Bu nedenle, hangi mesajlaşma seçeneğinin en sürdürülebilir seçenek olduğunu bulmak biraz zorlayıcı olabilir.
Neden mesajlaşmanın ekolojik etkisi var?
Akıllı telefon aracılığıyla gönderildikleri için anlık mesaj, SMS ve e-posta gibi farklı mesajlaşma biçimlerinin çevresel bir etkisi olduğu düşünülebilir. Evet, bu doğru bir yaklaşımdır. Akıllı telefonlar elektrik kullanır ve bu nedenle telefonun enerji tüketimi bile tek başına çevresel bir etki yaratır.
Gerçek şu ki, WhatsApp durumunu veya profil fotoğrafını değiştirmek, Instagram üzerinden mesaj göndermek gibi faaliyetler bile bu verileri sadece yönetmek için değil aynı zamanda taşımak ve depolamak için de enerji gerektirir. Bu da ekolojik etkiye olumsuz bir katkıda bulunur ancak çalışmak için farklı teknolojileri kullandıklarından farklı mesajlaşma türlerinin farklı ekolojik etkileri vardır. Örneğin, e-posta ve anlık mesajlaşma uygulamaları internet veri akışını kullanırken SMS geleneksel telefon frekanslarını kullanır.
Farklı teknolojiler, farklı etkiler
Öncelikle ister e-posta olsun ister SMS, mesaj göndermenin çevresel bir etkisi olduğunu anlamamız oldukça önemlidir ancak SMS, aynı teknolojiyi kullanmadığı için anlık mesaj veya e-posta ile aynı çevresel etkiyi paylaşmaz.
SMS, geleneksel telefon frekanslarını kullanırken, anlık mesajlar ve e-postalar internet veri akışlarını kullanır. Bunlar, farklı miktarlarda enerji harcayan verileri işlemenin farklı yollarıdır. Yani SMS kullanımında daha az aracı ve daha az veri vardır. Gönderici ve alıcı arasındaki yolun daha doğrudan olması için telefonun frekansları ve ağı kullanılır. Bu nedenle tüketim, neredeyse cihazlara güç sağlamak için gereken enerjiye indirgenir.
SMS daha sürdürülebilir, peki ya içerik?
Bu verilerden bahsettikten sonra SMS kullanmanın anlık mesaj veya e-posta kullanmaktan daha sürdürülebilir olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 160 karakteri aşan bir mesaj gönderildiğinde bu, birkaç ayrı SMS göndermek anlamına gelir. Dolayısıyla harcanan enerji de artar ve ekolojik etki değişir.
E-postalar ve anlık mesajlar; fotoğraf, sesli mesaj veya belge gibi farklı ekler eklenebilecek alanlardır. Ne kadar ekstra veri eklenirse mesajın karbon ayak izi de o kadar artar. Aynı şey SMS için de geçerlidir. Örneğin bir multimedya içeriği eklemek, onları artık aynı ağları kullanmayan MMS'e dönüştürür. Dolayısıyla gönderilen mesaj, daha yüksek bir karbon ayak izi oluşturur.
Özetlemek gerekirse en sürdürülebilir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız basit metinler göndermeli yani SMS kullanmayı seçmelisiniz. Geri kalanı için, tabii ki anlık mesajları veya e-postayı kullanmanız gerekecek. Bu durumda da gerekli olmadıkça fotoğraf ve video içeren içerikleri tercih etmemeye çalışabilirsiniz.
Son olarak, mesajlarınızı okumak için kullandığınız cihazı unutmayın. Mesajları küçük ekranlı bir telefonda okumak, büyük bir bilgisayar ekranında okumaktan daha az güç tüketir.