Tahsis Talebi Nedir? Kapsamlı Bir Rehber

Tahsis Talebi Nedir? Kapsamlı Bir Rehber

Tahsis, kelime anlamı olarak bir şeyi ya da bir yeri özel birisine ayırmak olarak tanımlanır. Ancak, sosyal güvenlik mevzuatı açısından anlamı biraz daha farklıdır.

Emekli olmak isteyen bireyler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan emeklilik başvurusuna tahsis talebi denir. Tahsis talebinde bulunmak isteyen emekli adaylarının SGK’nın istediği belgeleri tamamlaması gerekir. Söz konusu belgelere sahip olan kişiler, başvurularını SGK İl Müdürlükleri ya da e-devlet üzerinden yapabilirler. SGK, başvuru yapan kişilere talibe istinaden bir tahsis numarası verir. Tahsis numarasıyla emekli maaşı ile ilgili bilgilere e-devlet üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca tahsis talebi oluşturma sürecinde size özel hazırlamış olduğumuz “emekliye özel kredi” avantajlarımızdan yararlanmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazımızda; tahsis talebinin ne olduğunu, başvuru sürecini ve diğer detaylarını inceleyeceğiz.

Kimler emeklilik tahsis talebinde bulunabilir?

Öncelikle, emeklilik tahsis talebinde bulunacak kişilerin emeklilik için gerekli şartları sağlaması gerekir. Söz konusu emeklilik şartları sigorta giriş tarihi, prim ödeme gün sayısı ve yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. E-devlet üzerinden bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

Tahsis talebi için SGK tarafından çeşitli belgeler istenir. Belgelerin içinde yer alan gelir aylık belgesi ya da ödenek talep belgesi, başvuru formu niteliği taşır. SGK İl Müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden bu forma ulaşabilirsiniz.

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile tahsis yapılması için yazılı istekte (emeklilik talebinde) bulunduğu tarih, ölen sigortalılar için de ölüm tarihi arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır. Örnek vermek gerekirse; ilk defa 01/08/1982 tarihinde hizmet akdine tabi işe başlayan ve 30/09/2009 tarihinde yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan bir sigortalının sigortalılık süresi, tahsis talep tarihinden ilk defa işe başlanılan tarih çıkartılarak aşağıdaki gibi tespit olunur.[1]

  • Tahsis talep tarihi: 30/09/2009
  • İlk işe giriş tarihi: 01/08/1982
  • Sigortalılık süresi: 27 yıl 1 ay 29 gün

Yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanmasına ilişkin haklardan yararlanmak için gereken koşullardan biri de “yaş” olup, tahsis talep tarihinde aranan yaş şartı, tahsis talep tarihinden doğum tarihinin çıkartılması suretiyle tespit edilir. Örnek vermek gerekirse; 30/03/2010 tarihinde tahsis talebinde bulunan bir sigortalının doğum tarihi 25/06/1953 olup talep tarihinde aranan yaş koşulu bu sigortalı için 57’dir.[2]

  • Tahsis talep tarihi: 30/03/2010
  • Doğum Tarihi: 25/06/1953
  • Yaşı: 57 yaş koşulu yerine gelmemiştir.

Tahsis talebi için hangi belgeler istenir?

Emeklilik şartlarını karşılayıp karşılamadığınızı öğrendikten sonra, bu şartları karşılayan kişiler tahsis talebi için birtakım belgeleri bir araya getirmelidir. Bu belgeler fiziki başvurularda da dijital başvurularda da gereklidir. Gelin, birlikte emeklilik tahsis talebi için gerekli olan belgelere göz atalım:

  • Kimlik belgesi ya da pasaport fotokopisi
  • Hizmet döküm belgesi
  • Engel durumu olan kişiler için malullük belgesi
  • Eş ve çocuk bilgilerinin olduğu nüfus kayıt örneği
  • Boşanan kişiler için boşanma ilamı ya da vefat belgesi
  • Mevcutsa başvuru yapan erkeğin terhis belgesi ya da askerlik borçlanma belgesi
  • Mevcutsa doğum borçlanma belgesi
  • Gelir aylık belgesi ya da ödenek talep belgesi

Tahsis talebi sonucu ne zaman açıklanır?

Tahsis talebinin sonucu başvurunun türüne ve tarihine göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda SGK’nın iş yoğunluğu da sonucun açıklanmasının zamanı üzerinde etkilidir. Tahsis talebi sonuçları, ortalama olarak 30-60 gün içinde açıklanır. Şartlara bağlı olarak bu sürenin daha uzun ya da daha kısa olması mümkündür.

Tahsis talebi sonucu nereden öğrenilir?

Tahsis talebinin sonucunu öğrenmek için birkaç alternatif vardır. Bunlardan ilki e-devlet üzerinden işlem yapmaktır. İnternet tarayıcısından ya da uygulama üzerinden e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Emeklilik Hizmetleri” menüsüne girilir. Burada yer alan seçenekler arasından “Tahsis Talep” seçeneğine tıklanır.

Bir diğer yöntem de SGK İl Müdürlüklerine fiziksel olarak başvuru yapmaktır. Ancak bu işlem için önceden randevu alınması gerektiğini unutmamalısınız. Randevunuzu Alo 170 hattını arayarak veya SGK internet sitesi üzerinden randevu talebi oluşturarak alabilirsiniz.

Tahsis talebi olumlu sonuçlanırsa ne olur?

Tahsis talebine başvurusunun sonucunda olumlu bir yanıt alan kişiye maaşın bağlanma süreci SGK’nın iş yoğunluğu, başvuru tarihi ve türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama olarak 15 ya da 30 gün içerisinde işlemler tamamlanır. Duruma bağlı olarak işlemler daha uzun ya da kısa sürebilir.

Emekli maaşının bağlanması adına yapılan işlemlerden sonra kişiye bir tahsis numarası verilir. Tahsis numarası emeklilik maaşının verileceği banka hesabını ifade eder. Tahsis talebinizin olumlu sonuçlanmasının ardından maaşınızla ilgili promosyon almak isterseniz de SGK emekli maaş promosyonu sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


[1]https://www.sgk.gov.tr/Content/Post/c48be498-1e9c-4465-b7cd-fdfe15784589/Emekli-Kavrami-2022-05-15-05-14-44

[2]https://www.sgk.gov.tr/Content/Post/c48be498-1e9c-4465-b7cd-fdfe15784589/Emekli-Kavrami-2022-05-15-05-14-44

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor