Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kredi notu nedir?

Kredi notu (kredi puanı) bireyin banka ve finans kuruluşları ile arasında geçen mali dengelere dayanarak, analizler sonucunda ortaya çıkarılan sayısal ifadedir. Bir başka deyişle, kişinin bankalarla gerçekleştirdiği işlemleri barındıran kişisel finans geçmişi, kredi sicilidir. Finansal yükümlülük altına girecek kişinin ödemeyi nasıl yapacağına dair performansını, geçmiş dönemlerin verilerine göre ortaya koyan gösterge olarak da tanımlanabilir.

Kredi notu ne işe yarar?

Yatırım veya tüketim için desteğe ihtiyaç duyup kredi kullanma talebiyle bankaya başvurduğunuzda yani bankadan borç istediğinizde, bankalar kredi sicilinizi incelemeye alır ve geçmiş verilerinize bakarak kredi notunuzu ortaya çıkarırlar. Kredi sicilinize göre sizi notlandırır, gerekli desteği verip vermemek konusunda kararlarını alırlar. 

Kredi notu nasıl hesaplanır?

Findeks Kredi Notu; kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı borçlarınıza ait ödeme alışkanlıklarınıza, borç durumlarınıza, kredi kullanım bilgilerinize göre hesaplanır. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kayıt altında tutulan kredi notunuz hesaplanırken; banka borçlarınızı ödeme düzeniniz, borç miktarınızın ne kadar olduğu, kullandığınız kredilerin ne için olduğu, kredi kullanım yoğunluğunuz, yeni kredili ürün açılışlarınız, kredi kartınızın limitinin ne kadar olduğu, risk raporunuz ve bankalara göre değişiklik gösteren diğer inceleme kriterleri göz önünde bulundurulur. Dilerseniz Findeks paketleri ile ilgili detaylı bilgiye bankamız web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Risk raporu nedir?

Kredi notunuzu oluşturan faktörlerin yer aldığı rapordur. Bankalarda ne kadar kredi ve kredi kartı limitinizin olduğu, risk bakiyenizin ne kadar olduğu, ödeme performansınızın nasıl olduğu gibi bilgileri içerir, kredibilitenizi gösterir. 

Hangi kredi notu hangi anlama gelir?

Findeks Kredi Notu endekslerinde yer alan ve 1-1900 arasında değişen bireysel kredi notunuz 1’den 1900’e doğru ilerledikçe temsil ettiğiniz risk seviyesi azalır. En düşük not olan “1” en fazla risk taşıyan müşteri profili olduğunuzu, en yüksek not olan “1900” ise borçlarınıza sadık, en güvenilir müşteri profili olduğunuzu belirtir.

Bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber; kurumsal bankalar genellikle kredi notu 900’ün veya 1000’in altında olanmüşterilere kredi vermek istemezken, 1200’ün üstünde olanlara daha kolay şekilde kredi verebilirler. Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar. Her finans kurumunda farklılık gösterebilmekle beraber yaklaşık olarak; “0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 çok iyi” şeklinde gruplama yapılabilir.

Kredi notu nasıl öğrenilir?

Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) Findeks’i kurması ile beraber, ülkemizde kredi notu belirlemekle yetkili kurum Findeks’tir. Findeks, bireylere ve reel sektöre yönelik finansal hizmet platformudur. Kredi notunuzu Findeks’ten öğrenebileceğiniz gibi, çalıştığınız bankanın internet bankacılığı üzerinden de belirli bir ücret karşılığında öğrenebilirsiniz. Bankamız üzerinden öğrenmek isterseniz Yapı Kredi İnternet Şube’mizi ziyaret edebilirsiniz.

Her banka müşterisine ait bir kredi notu var mıdır?

Kredi notunun hesaplanamadığı istisnai durumlar haricinde, her banka müşterisine ait kredi notu vardır. Hesaplanamayan durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Yaşamı boyunca kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı olmayan ya da son 1 yılda kullanılmış kredi/kredi kartı bulunmayan kişilerin,
  • 18 yaşından küçüklerin,
  • 12 ay içinde en az 1 kredi hesabında “zarara atılma” ve/veya “varlık yönetim şirketine devir” durumu olanların,
  • Son ödeme tarihi üzerinden 90 gün geçmiş olup ödenmemiş kredi borcu bulunanların,
  • 1 yıl içinde idari/yasal takibe alınmışların,
  • Vefat kaydı oluşturulmuş kişilerin; kredi notu hesaplanamaz.

Kredi notu nasıl yükselir?

Kredili ürünlerinizi düzenli olarak ödeyip mevcut borç durumunuzu iyileştirerek, kredi notunuzu koruyabilir veya yükseltebilirsiniz. Kredi notunuzun yükselmesi zaman gerektirir. O ana kadar olan borçlarınızı kapatmış olmanız büyük önem taşısa da ödeme alışkanlığınızı aylarca sürdürmeniz gerekir. Kredi kartı borçlarına ek olarak fatura borçlarınız da ödemeniz gereken borçlar arasındadır. Ödenmemiş veya gecikmeye düşen her borç, kredi notunuzu düşürür. Borç tipinin ne olduğundan çok; kişinin ödeme alışkanlığı ölçülür.

Bankalar dışında kredi notunu inceleyen kurum/kuruluş var mıdır?

Kredi notunu ağırlıklı olarak emlakçılar, araç kiralama firmaları; cep telefonu, beyaz eşya, mobilya mağazaları; sigorta şirketleri gibi, müşterileri ile finansal işlem yapan firmalar kullanır.

Kredi notu tek değerlendirme ölçütü müdür?

Tek değerlendirme ölçütü olmasa da, bankalar açısından en önemli değerlendirme ölçütüdür diyebiliriz. Dilerseniz Yapı Kredi mobil uygulamamızdan veya internet şubemizden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor