Yeşil Bankacılık İklim Değişikliğiyle Mücadeleyi Nasıl Finanse Ediyor?

Yeşil Bankacılık İklim Değişikliğiyle Mücadeleyi Nasıl Finanse Ediyor?

Temiz enerji sektöründe gelecek vaat eden yeni bir iş için parlak bir fikriniz olduğunu hayal edin: Belki çiftçileri tarım geliştiricileriyle buluşturan veya mülk sahiplerinin çatıya güneş enerjisi kurulumuyla ilgili bürokrasiyi ortadan kaldırmasına yardımcı olan bir fikriniz var. Sağlam bir iş planı yazdınız. Potansiyel müşterileri ve tedarikçileri sıraladınız ancak her şeyi hazır hale getirmek için biraz yatırıma ihtiyacınız var. Nereden mi başlayacaksınız? Cevap: Yeşil bankalar.

Yeşil banka nedir ve normal bankalardan nasıl ayrılır?

Yeşil bankalar, temiz enerjiye ve net sıfır emisyonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak için özel olarak tasarlanmış finansal kurumlardır. Özel sermayeden yararlanmak için kamu parasını kullanarak; karbon emisyonlarını azaltmayı, istihdam yaratmayı ve yerel toplulukları güçlendirmeyi amaçlayan çok çeşitli projelerin finanse edilmesine yardımcı olurlar. Yeşil bankalar, misyon odaklı olsalar da hayırsever kurumlar değillerdir. Para vermek yerine, özel sermaye ile temiz enerji yatırımlarına ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik kamu arasında köprü olmaya çalışırlar.

Yeşil bankalar nasıl çalışır?

Tüm yatırımlar risk taşır. İleriye dönük çevre projelerinin potansiyel yatırımcıları, yeni yeşil teknolojileri veya henüz bir başarı geçmişi olmayan yeni işletmeleri destekleme konusunda endişeli olabilirler. Bu potansiyel yatırımcılar, paralarını korumak için yüksek getiri oranları isteyebilir ve hatta yatırım yapmamaya karar verebilirler.

Yeşil bir bankanın en önemli rollerinden biri, algılanan bu riskleri azaltmaktır. Yeşil bankalar, kredi garantileri ve diğer kredi geliştirme biçimleri gibi ellerindeki çeşitli finansal araçları kullanarak, özel kredi verenlerin çevreye duyarlı yatırımlarla kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamak için çalışırlar.

Yeşil bankaların yatırımları kolaylaştırmasının bir başka yolu da menkul kıymetleştirmedir. Yeşil bankalar, kredileri portföylerde toplayarak, yatırımcıların paralarını aynı anda ve daha düşük bir riskle çok çeşitli projelere yaymalarına olanak tanıyan finansal araçlar yaratabilirler.

Yeşil krediler neden önemlidir?

Yeşil krediler, kredilendirme ve çevresel hedeflerin uyumlu hale getirilmesine katkıda bulunur. Ayrıca, kredi müşterilerinin operasyonlarının ve tedarik zincirlerinin daha yeşil bir hale geldiğini bildirmelerine yardımcı olur. Tahvil ihracının işlem maliyetlerinin daha yüksek olması, alım satımı yapılabilecek minimum tahvil büyüklüğü ve yalnızca belirli bir büyüklüğün üzerindeki tahvillerin çeşitli endeksler tarafından takip edilmesi gerçeği göz önüne alındığında, gelişmekte olan piyasalardaki küçük yeşil portföylere sahip potansiyel ihraççılar yeşil kredi alma eğiliminde olabilirler.

İklim değişikliği ve Yapı Kredi Yeşil Tahvil İhracı

Finans sektörü, ekonomik faaliyetlerin ve risk transferinin kilit bir aracısı olarak iklim değişikliğine yönelik bir yanıtın sosyal etkileri ve sonuçları göz ardı etmemesini sağlamada oldukça önemlidir. İklim değişikliği ve çevresel bozulma, günümüzde ekonomik büyüme ve istihdam için önemli zorluklar oluşturmaktadır ve riskler orta ve uzun vadede daha büyük olacaktır. Buna karşılık, iklim değişikliği eylemi ve yeşil ekonomiye geçiş, birçok alanda, birçok yeni işe de yol açabilir. Hem iklim değişikliğine uyum hem de sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik önlemler, yeni işler yaratırken mevcut işleri güvence altına almak için de fırsatlar sunar.

Toplumların sosyal ve ekonomik refahı konusunda uzun vadeli fayda sağlayacak pek çok öncü çalışmaya imza atan Yapı Kredi, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde yeşil çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullanılacak beş yıl vadeli 50 milyon dolar tutarındaki ilk yeşil tahvil ihracını gerçekleştirdi. 2019 yılında Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne kurucu imzacı olarak katılarak, sürdürülebilirlik alanında öncü bankalardan biri olduğunu bir kez daha teyit eden Yapı Kredi, sürdürülebilir ve yenilikçi ürün portföyünü genişletmeye devam ediyor. Bu anlayışla ihraç edilen yeşil tahvilin gelirleri ile yenilenebilir enerji projelerine de kaynak sağlanması hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor