Kentleşmenin Yeni Hali: Sıfır Karbon Atık Üreten Şehirler

Kentleşmenin Yeni Hali: Sıfır Karbon Atık Üreten Şehirler

İklim değişikliği, karbon emisyonu ve atık gibi kavramlar söz konusu olduğunda birçok kişi için ana konunun anlaşılması zorlayıcı olabilir. Bilim karmaşıktır ve incelenen konunun gelecekteki etkileri söz konusu olduğunda hala pek çok bilinmeyen var.

Gerçek çözümler küresel ölçekte eylem gerektirse de çevre üzerindeki kişisel etkinizi azaltmak için günlük yaşamınızda yapabileceğiniz seçimler var ve kişisel olarak yapabileceğiniz bu seçimler de geleceğe nasıl bir dünya bırakmak istediğinizle doğru orantılı.

Karbon ayak izi; bir ürün veya hizmetin üretimi, kullanımı ve ömrünün sonundan kaynaklanan toplam sera gazı emisyonu miktarı ile açıklanır. Sera gazı insanlar tarafından en yaygın olarak yayılan gaz olan karbondioksiti ve atmosferde ısıyı hapsederek küresel ısınmaya neden olan metan, azot oksit ve florlu gazlar da dahil olmak üzere diğer gazları içerir. Genellikle bir bireyin karbon ayak izinin büyük kısmı ulaşım, barınma ve gıdadan gelir.

Şehir içinde otomobil yerine bisiklet kullanmak, evde kullanılan ampulleri enerji tasarruflu olan modellerle değiştirmek ya da akşam yemeğinden kalanları sonraki günün öğle yemeğine ayırmak bile bir kişinin doğaya bıraktığı karbon ayak izini küçültür. Bireysel sorumluluklarla birlikte bu örneklerin çoğaltılması ise gelecek nesillere ve tüm türlere daha yaşanılır bir dünya bırakmak için atılan en önemli adımlar haline gelir.

Şehirlerde Sıfır Karbon Atık Dönemi

 

İkonik Fransız başkenti Paris’i daha yeşil bir geleceğe yönlendirmek isteyen Collective For Climate konsorsiyumu, Paris'te kurulacak olan net sıfır karbon mahallesini planlıyor. Atelier Georges, Tatiana Bilbao Estudio, Serie Architects ve Bond Society’den oluşan konsorsiyum, “yeniden icat edilen şehirler” projesi için sıfır karbon atık üretecek şehir için güçlerini birleştiriyor. Genel olarak plan, şehrin ihtiyaçlarına uyum sağlayabilen ve çalışma alanları ile konut arasında geçiş yapabilen esnek programlama ile kentsel alanların güçlendirilmesine yönelik bir proje olarak sunuluyor. 

Collective For Climate, Porte de Montreuil mahallesini net sıfır karbon çalışmaları için bir pilot bölgeye dönüştürmek amacıyla Paris Şehir Belediyesi ile yakın iş birliği içinde çalışıyor. Gelecek için önemli bir yol gösterici olması planlanan meydan ve çevresindeki binalar, Paris ve komşu şehirleri birbirine bağlamanın yeni yollarını tanıtarak çevreci bir tutumda bulunacak. Pilot bölge seçilen Porte de Montreuil, Paris'in doğu kuşağı boyunca yer alıyor ve 35 hektarlık bir alana yayılıyor. Burada proje, tahmini olarak 60.000 metrekarelik yeni bir inşaat alanını kapsayacak. Çalışmayı hayata geçiren ekip, yenilikçi yaklaşımlarla toplam karbon emisyonlarının %85'ini azaltmaya yarayacak şehri kurarken aynı zamanda bir "karbon fonu" oluşturarak karbon nötrlüğünün ötesine geçmeyi hedefliyor.

Yeni kentlerin öncüsü olması beklenen bu proje ile jeotermal ve fotovoltaik enerji üretiminin yardımıyla net sıfır karbon görülmesi planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında kullanılacak sürdürülebilir inşaat malzemelerinin dikkatli seçimi yoluyla emisyonların da önemli ölçüde azaltılacağı öngörülüyor. Büyük bir inşaat paneli şeklinde inşa edilecek kentin üst yapısının %80'i Fransız çapraz lamine ahşap (CLT) veya taştan inşa edilecek ve tüm cephe pişmiş toprak, tuğla ve kenevir gibi biyolojik kaynaklı malzemelerden oluşacak. İnşaat sırasında karbon ayak izini daha da azaltmak için malzemelerin %80'i Paris ve çevresinden temin edilecek. Karbon atık üretimini minimum düzeye düşürerek daha bilinçli kentler kurmayı hedefleyen bu projenin 2026 itibarıyla tamamlanması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor