Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm Arasındaki Fark Nedir?

Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm Arasındaki Fark Nedir?

"Geri dönüşüm" ve "ileri dönüşüm" terimleri bazen birbirinin yerine kullanılır ancak iki süreç aslında çok farklıdır. Bu makalede, her ikisinin de ne anlama geldiğine  göz atacağız ve ardından ikisi arasındaki farkları vurgularken aynı zamanda çevresel açıdan her birinin neden önemli olduğunu açıklayacağız.

Geri dönüşüm nedir?

Geri dönüşüm, nesnelerin yeni malzemelere dönüştürüldüğü ve daha sonra aynı ürünü veya başka bir ürünü yapmak için kullanıldığı endüstriyel bir süreçtir.

Evlerden, ticari mülklerden, endüstriyel mülklerden veya belediye tarafından işletilen geri dönüşüm merkezlerinden geri dönüştürülebilir malzemeler toplanır ve bir geri dönüşüm tesisine götürülür. Burada, geri dönüştürülebilir maddeler türlerine göre sıralanır ve daha sonra parçalanarak yeni malzemeler oluşturmak için kullanılır.

Alüminyum ve cam gibi bazı geri dönüştürülebilir maddeler %100 geri dönüştürülebilirdir. Plastik ve kâğıt gibi maddeler ise %100 geri dönüştürülemez çünkü geri dönüşüm sürecinde zayıflarlar. Plastik ve kâğıt söz konusu olduğunda, yeni ürünler oluşturmak için geri dönüştürülmüş malzemeler taze malzemelerle karıştırılırlar.

İleri dönüşüm nedir?

"Yaratıcı geri dönüşüm" olarak da adlandırılan ileri dönüşüm, geri dönüşümden tamamen farklıdır. İleri dönüşümü şu şekilde tanımlamak mümkündür: Eski veya kullanılmış şeylerden veya atık malzemelerden yeni mobilya, eşya vb. yapma faaliyeti. Dolayısıyla, ileri dönüşümün endüstriyel geri dönüşüm süreciyle hiçbir ilgisi yoktur. Bunun yerine, ileri dönüşüm, aksi takdirde israf olacak bir nesneyi almayı ve onu tekrar yararlı hale getirmek için bir şekilde iyileştirmeyi içerir.

Yaygın olarak ileri dönüştürülmüş bir nesne, eski ve modası geçmiş mobilyalardır. Bir dolap veya çekmeceli dolap; zımparalama, boyama ve yeni kulpların eklenmesiyle hızlı ve başarılı bir şekilde dönüştürülebilir ancak ileri dönüşüm sadece nesneleri kendilerinin daha iyi versiyonlarına dönüştürmek değildir. Genellikle, nesneler tamamen farklı bir işlev sunmak için yeniden tasarlanır. Örneğin; bir plastik şişe, yüz siperliği, saksı, sulama kabı veya kuş yemliği gibi birçok farklı dönüşüm mümkündür.

İleri dönüşümün tek sınırı hayal gücünüz ve becerilerinizdir. Bununla birlikte, becerileriniz dahilinde olmayan bir şey yapmanız gerekiyorsa, yapmayı deneyebilir ve yeni bir beceri öğrenebilir veya başka birinden bunu sizin için yapmasını isteyebilirsiniz.

Geri dönüşüm ve ileri dönüşüm arasındaki farklar

Yukarıda da belirttiğimiz geri dönüşüm ve ileri dönüşüm arasındaki temel farkların yanı sıra, ikisini bu kadar farklı kılan nedir?

-Geri dönüşüm, yeni bir şey yaratmak için atığın yok edilmesini içerirken, ileri dönüşüm atığı alır ve mevcut durumundan yeni bir şey yaratır.

-İleri dönüşüm sırasında orijinal form korunur ve nesne tanınabilir, bu da ona bir hikâye verir. Nesnenin ne olduğunu ve ne hale geldiğini görebilirsiniz. Bu anlamda, ileri dönüştürülmüş nesne, eskiden olduğu nesneye bir tür övgüdür.

-Geri dönüşüm pratik olsa da ileri dönüşüm son derece yaratıcıdır ve bitmiş ürünü oluşturmak için çok çeşitli teknikler ve malzemeler içerebilir.

-Yeniden kullanım ve ileri dönüşüm, geri dönüşüm ihtiyacını azaltır ve bu nedenle doğa için harika bir seçenektir.

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor