Başarılı Teknoloji Girişimlerinin Ortak Özellikleri

Başarılı Teknoloji Girişimlerinin Ortak Özellikleri

Bir girişim kurmak son derece cesaret isteyen ve beraberinde pek çok riski de barındıran bir iş. İlk olarak “girişimler neden başarısız olur?” içeriklerini ve istatistiklerini okuyarak bunlara meydan okumanız gerekir. Çevrenizde bunun ne kadar zorlu bir süreç olacağına dair konuşulanları bir süreliğine duymazdan gelmek de size en azından mental açıdan yardımcı olur. Tüm bunları göze aldıktan sonra ise uyku, yemek ve sosyal zamanınızı da girişiminize göre düzene sokmaya, hatta bazılarına veda etmeye hazır olmalısınız. 

Bir startup kurmak ile daha geleneksel bir şirket kurmak arasındaki temel farklardan biri hızlı büyüme taahhüdüdür. Girişim, küçük işletme ve büyük şirket arasında, farklı finansman stratejileri ve anahtar performans göstergeleri gerektiren büyük bir ideolojik ve organizasyonel farklar vardır. Peki tüm bu zorluklar ve alınan sonuçlar düşünüldüğünde başarılı olan girişimleri başarısız olanlardan ayıran nedir?

Görünüşe göre başarı öyküleri, ürün-pazar uyumunu kapsamlı bir şekilde araştıran, en önemli olana odaklanan, bağlı topluluklar oluşturmayı başaran girişimlerin kazanımı oluyor. Biz de bu içeriğimizde yeni girişimci adaylarının da yararlanabilmesi için başarılı girişimlerin ortak özelliklerini gözden geçireceğiz.

Ürün-pazar uyumunu yakalamış olmaları

Müşterilerin gerçekten istediği bir ürün veya hizmeti satmak önemlidir. Pazar, sattığınız şey için ödeme yapmaya istekli olmalıdır. Basit ve bariz görünüyor ancak birçok girişim ürün-pazar uyumunu tanımlamakta zorlanıyor. CBI Insights 2019 yılında yayınladığı raporunda ankete katılan başarısız girişimlerin yüzde 42'sinin başarısızlıklarını kötü pazar uyumuna bağlıyor.

Başlangıçta iyi karşılanan bir ürününüz veya hizmetiniz olabilir, ancak daha sonra başarılı olmak için ihtiyacınız olan destek düzeyine sahip olmadığınızı görebilirsiniz. Başarılı girişimler, bir ilk fikrin veya ürün konseptinin ortaya çıktıktan sonra geliştirilmesi gerektiğini bilir. Varsayımlarını sürekli olarak test ederler ve gerektiğinde rotayı değiştirirler.

Küçük pazarlarda işe başlamaları

Büyük bir pazara hitap ettiğini düşünen bir ürün veya hizmet bulmuş olmanız, ilk etapta her yeri ele almanız gerektiği anlamına gelmez. Sürecinizi sağlam adımlarla ilerletmek istiyorsanız öncelikle küçük bir pazarla başlayıp yavaş yavaş daha büyüğünü hedeflemeniz gerekir. 

Küçük bir pazarla başlamanın en klasik ve başarılı örneği Facebook'tur. Mark Zuckerberg, siteyi ilk önce okulu Harvard'da açtı ve ardından bunu birkaç Ivy League (Sarmaşık Ligi) üniversitesi izledi. Daha sonra platform, kapılarını ülkede .edu e-posta adresi olan herkese açtı. Facebook “dünyayı ele geçirmeden” çok önce, şirket sürekli yenilik yapıyor ve geri bildirimlere uyum sağlıyordu.

Şirket kültürlerini beslemeleri

Candida Brush'un Forbes’daki yazısına göre, bir girişimin ilk iki yılında çalışanlarının yüzde 50 ila 60'ı işten ayrılmaktadır. Peki neden?

İş bırakmalar genellikle kültürle doğrudan ilişkili olan kötü yönetime bağlıdır. Bu nedenle, bir ofis kültürü esas olarak yönetimin işi nasıl ve neden yapıldığına ilişkin varsayımlardan oluşur:

-İşletme ve birey olarak kimiz?

-Neye inanıyoruz / neyi savunuyoruz?

-İş arkadaşlarımızla ne kadar yakın olmalıyız?

Bunun gibi soruların cevapları nihayetinde girişiminizin kültürünü belirler. Ürün geliştirmeyi ve müşteri kazanımını hızlandırmak için sürekli baskı altındayken, pek çok kurucunun kültürü ihmal etmesi muhtemeldir.

Geri dönüşleri ciddiye almaları

Başarılı girişimlerin bir diğer özelliği de geri bildirime uyum sağlama yetenekleridir. Geri bildirim, ister yatırımcılardan, ister danışmanlardan veya müşterilerden gelsin; başarılı girişimler, ürün, hizmet veya iş modellerini geliştirmeye yardımcı olmak için geri bildirimlerden değer elde eder. İşin ne durumda olduğunu başkalarından duymak iş modeli için dengeleyici bir eylemdir.

Akıl hocaları ve danışmanlarla bağlantılar kurmak; onların hatalarından ve başarılarından ders almak girişiminiz için son derece önemlidir. Bu bağlantıları kurmanın en iyi yollarından biri ise birlikte çalışmaktır. 

Odak noktalarının olması

Özellikle küçük bir ekiple sıfırdan başlarken, aynı anda çok fazla projeyi üstlenmek kolaydır. Ama ne yazık ki bu durum girişiminizi öldürebilir. Bir girişimde en büyük sorun genellikle maddi sıkıntılar olarak gözükse de altında yatan sebeplerin en önemlilerinden biri odak eksikliğidir. 

İlk etapta çok fazla çalışanla yola çıkmak çok mümkün olmasa da görevi ve işi gerçekten bilen kişilere vermek başarının en önemli anahtarlarındandır. 

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor