EFT Rehberi: EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

EFT Rehberi: EFT Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde, elektronik fon transferi ya da kısaca EFT, para transferlerinde kağıt para ve çek gibi geleneksel yöntemlerin yerini alarak ön plana çıkar. EFT'nin tercih edilmesinin sebepleri arasında hız ve güvenlik gibi önemli faktörler bulunur.

Peki, EFT tam olarak nedir ve nasıl yapılır? Havale ile arasındaki farklar nelerdir? Bu yazıda, EFT hakkında bilmeniz gereken her şeyi detaylı bir şekilde ele alacağız.

EFT sistemi nasıl çalışır?

EFT ödemelerinin yapılabilmesi için iki taraf gerekir: Gönderen ve alıcı. Gönderen, alıcıya para göndermeyi taahhüt ettiğinde, bu ödeme uygun ödeme ağı üzerinden yapılır ve para, gönderenin hesabından alıcının hesabına aktarılır.

EFT ile havalenin farkı nedir?

Her iki işlem de gün içerisinde birçok insan tarafından kullanılsa da sıklıkla karıştırılır. Yukarıda da açıkladığımız üzere:

  • EFT, bankalar arasında gerçekleşen para transferi işlemidir. Bu işlem, banka şubelerinden, internet bankacılığından ya da telefon bankacılığından yapılabilir. EFT yapmak için kişinin bir banka hesabı, hesabında EFT yapmak istediği tutar ve EFT ücretini karşılayacak yeterli bakiye bulunmalıdır. Bir banka hesabınız yoksa öncelikle banka hesabı açma adımını tamamlamanız gerekir.
  • Havale ise bir bankada bulunan farklı hesaplar arasında yapılan ödemeler veya para transferleri olarak tanımlanır. Bazı bankalar bu işlem için ücret almayı tercih ederken bazıları hiçbir ücret talep etmez. Havale aynı bankadaki hesaplar arasında yapıldığı için hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin günün her saati hızlı bir şekilde gönderim yapılabilir.

EFT nasıl yapılır?

Para Transferleri/EFT menüsü altındaki işlemlerden birini seçtikten sonra istenilen bilgileri girerek EFT işleminizi tamamlayabilirsiniz. EFT işlemleri, iş günlerinde 09.00 - 17.20 saatleri arasında yapılabilmektedir. Bu EFT işlemleri aynı gün karşı hesaba iletilse de ilgili bankanın iş yoğunluğuna göre süreç değişebildiğinden net olarak süre verilememektedir. Aynı gün belirtilen saatler içerisinde yapılan EFT işlemlerinde IBAN no kullanımı zorunlu değildir. 04.07.2010 tarihinden itibaren ileri tarihli olarak yapılan EFT işlemlerinde ise IBAN no kullanımı yasal olarak zorunlu hale gelmiştir. EFT işlem ücretleri için lütfen tıklayın.

Fast Teknolojisi ile 7/24

EFT ve havale işlemleri için saat sınırlamasını sona erdiren FAST​ ödeme teknolojisi ile anında para aktarımı yapmak da mümkün. FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi), farklı bankalarda bulunan hesaplar arasındaki para transferlerinin 7/24 ve saniyeler içerisinde gerçekleşmesini sağlayan, Merkez Bankası ile ortak geliştirilen bir özellik. FAST işleminizi, Yapı Kredi Mobil’e giriş yaptıktan sonra Para Transferleri > Başka Hesaba Havale/EFT adımlarını izleyerek ya da,

Bireysel İnternet Şubesi’ne giriş yaptıktan sonra Para Transferleri > Hesaba EFT sekmesinden FAST kriterine uygun gerekli bilgileri girerek gerçekleştirebilirsiniz. FAST ödeme; bankalar arası para transferleri için tasarlanmış olup, aynı banka içerisinde bir para transferi havale işlemi olarak gerçekleşir. Ayrıca sadece TL transferleri için kullanılabilir,

EFT ile ilgili verdiğimiz detaylı bilgilerden sonra sizi mutlaka Yapı Kredi Mobil’e bekliyoruz. Yapı Kredi Mobil, her geçen gün eklenen yeni fonksiyonları ve işlemleriyle her an her yerde yanınızda.

 

 

İlginizi Çekebilir

Yükleniyor...
Yükleniyor