İşlerimizin ve becerilerimizin geleceği hakkında konuşmak önem taşıyor. Peki, yeteneklerimizin geleceği nasıl şekillenecek? İşlerimiz robotlar ve yapay zekalar tarafından yapılmaya başlanıp insan istihdamının azalmasına mı sebep olacak?
Yeteneklerin geleceği kavramı hakkında bazı konulara beraber göz atalım.
Gelecekteki beceriler
Sanayi devrimi gerçekleştirildiğinde, günümüzdeki gibi, bu devrimin getirdiği teknolojik gelişmelerle birlikte işsizlik korkusu ortaya çıktı ancak teknoloji yok ettiğinden daha fazla iş yarattı. Tarihsel sürecin aynı şekilde ilerleyip ilerlemeyeceğini şu an bilemiyoruz fakat otomasyon, o zaman olduğu gibi şimdi de bu sürecin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Değişen demografik yapı, kentleşme, küreselleşme, eşitsizlik, siyasi belirsizlik ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere diğer etkileşimli eğilimler de eşit derecede önemli. Eğitim ve beceri geliştirme en çok üzerine düşülmesi gereken alanlar arasında yer alıyor. Henüz var olmayan işler gelecek 10 yılda karşımıza çıkabilir.
Teknolojik değişimler
Hayatın tüm alanlarının dijitalleşmesi, dijitalleşen veri miktarının artması, internetin her yerde ve her zaman erişilebilir bir hale gelmesi, dijital dönüşüm ile insan faaliyetlerinin yeni alanlarına hâkim oluyor. Otomasyon ve robotizasyon ile karmaşık fiziksel ve bilişsel faaliyetlerde bulunabilen otonom sistemlerin geliştirilmesi, ekonominin tüm sektörlerdeki insan emeğinin rolünü oluşturuyor.
Sosyal değişimler
Sosyal değişimlerin başında demografik değişimler geliyor. Ortalama yaşam süresinin uzaması, devam eden kentleşme, kadının ekonomideki artan rolü ve değişen çocukluk modeli yeni bir toplumsal manzara oluşturuyor.
Şirketleri ve toplulukları yönetmenin yeni ve daha esnek yollarının ortaya çıkışı, ağ teknolojilerinin geliştirilmesi ve blok zincir teknolojisine dayalı çözümlerin genişletilmesi bir ağ toplumu oluşturuyor.
Teknososyal değişimler
Küreselleşme (ekonomik, teknolojik, kültürel), değer zincirleri, tüketim malları, bilimsel bilgi ve kültürel kodlar, ulus ötesi iş birliğinin rolünün yoğunlaştığı çok bağlantılı bir dünyada ortaya çıkıyor. Çevreselleşme, çevresel refaha yönelik artan tüketici ve üretici ilgisi, çevre dostu olma kavramının dönüşümü ve iş dünyasında çevre metaforlarının yayılması ile birlikte oluşumunu sürdürüyor. Listelenen tüm bu değişimler, artan değişim oranı olan ortak bir meta trendin etkisi altında gerçekleşiyor. Yeni teknolojik çözümler ve sosyal uygulamalar giderek artan bir hızla ortaya çıkıyor.
Geleceğin ekonomisi
Otomasyon, dijitalleşme ve robotizasyon, insan istihdamını minimuma düşürüp, siber-fiziksel seri üretim sistemlerinin gelişimini teşvik edebilir. Blok zinciri teknolojisinin yaygınlaşması, neredeyse insan faaliyetinin her alanında çeşitli aracıların ortadan kaldırılmasına yol açabilir. Neural network (sinir ağları), rutin bilişsel görevlerin çoğuyla ilgilenebilir.
Çeşitli kitle hizmetlerinde, insan faaliyetinin yerini hızla yazılım ve donanım sistemleri alabilir. Bu, ön büro görevlerini ve ofislerdeki arka plan görevlerini etkileyebilir.
21. yüzyılın temel becerileri
-Dikkat yönetimi, konsantrasyon ve farkındalık: Bu beceriler, aşırı bilgi yüküyle başa çıkmak ve karmaşık teknik sistemleri daha iyi yönetmek için oldukça önem taşıyor.
-Duygusal ve sosyal zekâ: Duygusal ve sosyal zekâ benzersiz insan yetenekleri olmaya devam ediyor. Çoğu insan işi, duygusal girdi gerektiriyor. Gelecekteki işiniz büyük olasılıkla başkalarıyla yakın çalışmayı içerecektir, bu nedenle empati, iş birliği yapma yeteneği ve mükemmel iletişim becerileri kesinlikle ihtiyacınız olacak bir şeydir.
-Dijital okuryazarlık: Dijital dünyada çalışma yeteneği, yazma ve okuma kadar gerekli hale geliyor. Dünya son derece teknik ve sürekli gelişen teknolojilere güvenmeye devam ettikçe, dijital becerilere sahip kişilerin buna uyma ihtiyacı da artıyor.
-Yaratıcılık: Gittikçe daha fazla rutin görev otomatik hale getirileceğinden, iş yerlerinin çoğunda yaratıcılık talebi artacaktır. Mükemmel bir sosyal zekâ duygusuna sahip olmak gibi, doğal yaratıcılık da dijital teknolojiler tarafından kolayca kopyalanamayan bir şeydir. Yaratıcı ve yenilikçi zihniyet kalıpların dışında kalmanızı sağlayacaktır.
-Kültürlerarası beceriler: Farklı kültürler, alt kültürler ve nesiller oluşturan insanlar aynı iş yerinde çalışacaklardır. Onlarla bağlantı kurmanın yolunu bulmak çok önemli olacaktır.
-Ekolojik zihniyet: Herhangi bir faaliyet, tüm ekosistemle ilgili ilişkiler çerçevesinde algılanmalıdır.
-Çalışma becerileri: Hayat boyu öğrenme, hızla değişen dünyada ekonomik bir zorunluluk haline geliyor. Kendi kendine öğrenme ve çalışma yeteneklerinin gelişmesi önem taşıyan konulardan bir diğeri olacaktır.