Dünyanın büyük bir kısmı mobilite ve blok zincirin yıkıcı etkilerden bahsederken bile teknoloji uzmanları, geleceği şekillendirecek yeniliklere odaklanıyor. Uzmanlar, kısa bir süre önce İnovasyon Festivali'nde Lenovo ve Intel'in sponsorluğunda düzenlenen bir panelde; Metaverse ve sürdürülebilirliğin geleceği gibi konuları tartıştı. Biz de etkinliğe dair izlenimlerimizi yazdık.
İnsan varlığı tespiti
Bir ürüne üretim, nakliye, kullanım, geri dönüşüm ve yeniden kullanımdan başlayarak tüm yaşam döngüsü boyunca bakarsanız, karbon ayak izine en büyük katkının kullanım aşamasından kaynaklandığını görürsünüz.
Bu nedenle şirketlerin, müşterinin bir ürünü kullandığı yıllar boyunca güç tüketimini azaltan yeniliklere odaklanması önemlidir. İnsan Varlığı Tespiti (HPD), Intel'in kullanıcının ekrana baktığını algılayabilen yapay zekâ destekli bir teknolojisidir. Kişi başka tarafa baktığında, ekran kararır, ardından gözlerini ekrana döndürdüğünde tekrar parlaklaşır. Eğer ekran başına bir daha dönmezlerse ya da ekrana bakmazlarsa ekran tamamen kapanır. Ekranlar, bir cihazın en çok güç harcayan kısımlarından biridir; dolayısıyla bu küçük anlar, bir cihazın kullanım ömrü boyunca önemli ölçüde güç tasarrufu sağlayabilir. Şirketler de cihazlarının ömrünü uzatarak bu etkiyi azaltabilir.
Ürünler, tüketicilerin onarımları kendilerinin yapabilecekleri şekilde tasarlanırsa veya ürünler üreticiye geri gönderilir ve onarılırsa bu ürünlerin yaşam döngüsü basitçe uzatılarak karbon ayak izi de azaltılabilir. Örneğin Lenovo, gelecekte bilgisayar onarımlarının %84'ünün bilgisayarı servise göndermek zorunda kalmadan tamamlanmasını ve bilgisayar parçalarının %76'sının servislere iade edilip onarılmasını hedefliyor.[1]
Yeniliğin katalizörü: ESG
Sürdürülebilirlik ve ilgili konuların sadece yeni nesiller için önemli endişeler olduğu düşünülüyor olabilir ancak zaman içinde bunların her nesli ilgilendiren evrensel endişeler olduğu giderek daha açık hale geliyor. Dolayısıyla şirketlerin ESG gerekliliklerini yerine getirmeleri bekleniyor. Eğer şirketlerin sağlam bir ESG stratejisi yoksa veya sürdürülebilirlik Ar-Ge'sine yatırım yapmıyorlarsa iş dünyasında rekabet edemez hale gelebilirler.
Yalnızca sürdürülebilirlik konularında değil, aynı zamanda bunların şirketlerin kârlılıkları üzerindeki etkileri konusunda da daha bilgili hale gelen bireysel tüketiciler arasında benzer eğilimler var. Son araştırmalara göre işletmeler, ESG yatırımlarının daha yüksek ürün fiyatlarına yol açabileceğinin farkındalar. Lenovo’nun kıdemli teknoloji uzmanı: “Bir endüstri lideri olarak daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Enerji verimliliği buna çok fazla katkıda bulunuyor. Bu nedenle, CPU iş ortaklarımızdan olan Intel ile çalışmamız ve bu alanda gerçekten yenilik yaparak hem bizim hem de müşterilerimizin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmamız gerekiyor." şeklinde açıklıyor.
Metaverse dünyası
Metaverse, zamanın ruhuna hâkim bir terim ancak sık sık tartışılmasına rağmen tam olarak anlaşılamadı çünkü henüz tam olarak var olamadı. Spesifik bir şekilde açıklamak gerekirse Metaverse, kullanıcıların sanal ve artırılmış gerçeklik yoluyla diğer kullanıcılar ve nesnelerle etkileşime girebilecekleri paylaşılan bir dijital dünya vaat ediyor. Bu tür bir sanal ortam oluşturmak, içerik ve görsellerin oluşturulmasından verilerin bulutta ve yerel olarak depolanmasına ve daha fazlasına kadar birden çok katmanın entegrasyonunu gerektiriyor. Tüm bunların gerçekmiş gibi hissettirmesi için ise bağlantı ve yakınlık kusursuz olmalı. Bu katmanları gecikme olmadan uygulamak için gereken teknoloji hala gelişmeye devam ediyor.
Metaverse, endüstrilerin çeşitli kısımlarının büyümesi ve gelişmesi için muazzam fırsatlar sunuyor. Gucci, BMW ve Warner Bros gibi birçok önde gelen kuruluş, ticari operasyonları için Metaverse'ü kullanıyor ve hiç şüphe yok ki bunda başarılı oluyorlar ancak yine de birçok kişi önümüzdeki yıllarda Metaverse’ün insan etkileşimlerini bozabileceğine inanıyor. Bu bir oyun ve eğlence türü gibi görülse de kripto para birimine artan ihtiyaç ve güvenlik ile ilgili endişeler insan ilişkilerinde kaygılara sebep olabilir ve yapılan yatırımlar işletmeler için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Önümüzdeki on yıl boyunca, Metaverse ve teknolojinin sürdürülebilirlik yolculuğu ile ilgili birçok gelişmeye şahit olacağız gibi görünüyor. Bakalım gelişmeler iş dünyasını ve toplumları nasıl etkileyecek.