Sosyal medya ve teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesiyle hayatımıza yepyeni kavramlar girdi. Son birkaç yıldır en çok duyduğumuz kelimelerden biri ise influencer oldu. Oxford Sözlüğü influencer kelimesini “birini/bir şeyi etkileyen, özellikle bir ürün veya hizmetin potansiyel alıcılarını sosyal medyada tavsiye yoluyla etkileme yeteneğine sahip bir kişi” olarak tanımlıyor. Öyle ki en popüler mesleklerden biri olarak tanımlanan influencer’lık beraberinde pek çok yeni kavramı da getirdi. Bu kişilerle markaların yaptığı içerikler “influencer marketing” ismi ile pazarlama literatüründe yer almaya başladı.
Popüler influencer’lar özellikle TikTok için çektikleri videoda yaratıcılıklarını kullanırken aynı zamanda teknolojinin de imkanlarından yararlanarak kısacık filmler oluşturuyorlar. Birçok kişi çekiminden kurgusuna kadar tüm videoyu kendisi hazırlıyor ve bir anda ortaya sosyal medyada virale dönüşen bir iş çıkıyor. Influencer'lar teknolojiden bu kadar iyi bir şekilde yararlanırken elbette teknoloji de bu sektörü yok saymayarak onlar için birçok yeni şey sunuyor. Tıpkı herhangi bir TikToker’ı CGI teknolojisi ile sanal bir karaktere dönüştürmeyi başaran Litho gibi.
Ocak ayında kasvetli bir öğleden sonrası, bir kuledesiniz ve etrafınızda papatyalar açıyor. Gözünüz Satürn’ün halkasına takılmışken bir kaplumbağanın size doğru geldiğini görüyorsunuz... Kulağa saçma bir senaryo gibi gelse de bu CGI ile birkaç tıkla yapabileceğiniz bir animasyon. Litho ile tüm bunlar birkaç tıklama ve kaydırmayı kullanıp artırılmış gerçeklik (AR) aracılığıyla birkaç dakika içinde oluşturuldu. Böylece sanatçılar ve özgür ruhların 3D vizyonlarını ve hayalleri kısa sürede sanal bir hikayeye dönüştü.
Alt tarafta bir izleme dörtgeni ve hareket sensörleri ile donatılmış olan Litho, parmakların arasına düzgünce yerleşir. Bu, kullanıcıların bir elleriyle sanal dünyayı manipüle edebilecekleri ve diğer elleriyle yarattıkları dünyayı akıllı telefonları aracılığıyla “AR gözlüğü” gibi davranarak izleyebilecekleri anlamına geliyor. Diorama adlı eşlik eden uygulama aracılığıyla, 3D sanatçılar tarafından oluşturulan bir sahneye karakterinizi bırakabilir, ardından uzayda sürükleyebilirsiniz. Amatör film yapımcıları ve sosyal medya yaratıcıları için cihaz, parmaklarının ucunda bir dizi özel efektin kilidini açar ve yüksek kaliteli CGI görselleri oluşturulmasını sağlar.
Cihazın mucidi neler anlatıyor?
Cihazın 26 yaşındaki mucidi Nat Martin, uzun zamandır akıllı telefonların çok kaliteli kamera ve çekim özelliklerine sahip olduğunu ancak söz konusu özel efekt olunca bunun çok yüksek meblağlara yapılabildiğini belirtiyor ve Litho ile bunun herkes için ulaşılabilir olduğunu da ekliyor. Martin, başlangıçta bir jiroskop, manyetometre ve ivmeölçeri bir Microsoft VR HoloLens'e bağlayarak, parmağını bir lazer işaretçisine dönüştürerek cihaz için bir prototip oluşturarak işe başlamış.
Cihazın son hali 15 yaşındaki bir TikToker’a da deneyimli bir film ekibine de yardımcı olacak şekilde tasarlanmış. Cihazın ayrıca AR ile potansiyel kullanımları da bulunuyor. Böylece artık artırılmış gerçeklik sayesinde her şeyi mekansallaştırıp bütünleştirmek kolaylaşırken sosyal medyada ve ilerleyen dönemde de günlük hayatımızda pek çok yeni deneyimi tecrübe edeceğiz.