Pay (Hisse Senedi) Halka Arz

Şirketler, sermaye artırımı ile öz kaynak temini için ve/veya mevcut ortaklar sahip oldukları payları satmak amacıyla halka arz ile hisse satışı yapabilirler. Halka arz ile şirketler sermaye piyasalarına erişim sağlarken, yatırımcılar ise cazip gördükleri şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapma fırsatını bulurlar. Halka arz sonrası şirketin payları Borsa İstanbul’un ilgili pazarında işlem görmeye başlar. Bu halka arza katılan yatırımcılara ellerindeki payları Borsa’da oluşan fiyatlar ile likidite etme imkanı sunar. Halka açılan şirketler açısından ise kendilerine sonraki işlemleri için referans olacak bir değerleme ortaya çıkarken, kurumsal yönetim anlayışı, görünürlük, şeffaflık gibi ilave faydalar getirmektedir.

Hisse Senedi halka arzına katılabilmek için Hisse Senedi hesabı olması gerekmektedir. Hisse Senedi Hesabı açılışını "İnternet Şubesi" ya da "Yapı Kredi Mobil’e" giriş yaptıktan sonra Yatırımlar > Hisse Senedi > Hisse Senedi Hesabı Açılış adımlarını izleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Halka arz yöntemine göre;

Talep Toplama;
Hisse Senedi Halka Arz talepleri Yapı Kredi Mobil'den, İnternet Şubesi Yatırımlar > Hisse Senedi Halka Arz ekranından, Yatırım Dünyam web sitesi Al/Sat > Halka Arz menüsünden, Müşteri İletişim Merkezimizi arayarak ve tüm Yapı Kredi şubelerinden iletilebilmektedir.

Borsadan Satış yönteminde
Hisse Senedi alış/satış ekranlarından 10:30-13:00 saatleri arasında emir göndererek iletilebilmektedir.

İlan edilen talep toplama tarih ve saat aralığında talep girişi yapılabilir.

Minimum talep miktarı olarak 1 yazılması, talep edilenden daha az pay dağıtımı gerçekleşse bile pay alınmasını sağlar. Minimum talep miktarının 1 yerine daha yüksek tutarda girilmesi durumunda; dağıtım sonrasında portföye dağıtım yapılmayabilir.

Dağıtım yöntemine göre mükerrer tarama* yapılan halka arzlarda; birden fazla aracı kurumdan talep girildiği durumda en yüksek tutara sahip talep işleme alınır.

*SPK-128.21 (30/03/2023 tarihli ve 20/412 s.k.) sayılı İlke Kararı’na göre eşit dağıtım yöntemi kullanılacak olduğundan mükkerrer tarama yapılmaktadır.

Halka arzlarda talep iletilirken seçilen süre kısmında "İptale Kadar Geçerli" adımı seçilmelidir. Fiyat alanında ise Piyasa ve Piyasadan Limite seçilmemeli, halka arz fiyatı seçilmelidir.

Talep toplama yönteminde;

Dağıtım sonuçları www.kap.gov.tr adresinde halka arza aracılık eden Aracı Kurum duyurusu sonrasında operasyonel işlemleri takiben hesaplara geçer.

Birincil piyasa halka arzların dağıtımı talep toplama sürecinin son günü saat 18:15’den sonra Borsa İstanbul tarafından yapılmaktadır.

En erken KAP’ta yapılacak Borsa duyurusunu izleyen ikinci iş günü Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlar.

Nakit olmaksızın, izahnamede belirtilen ve kurumumuz aracılığıyla teminata alınabilecek ürünler teminat göstererek de giriş yapılabilmektedir. Halka arz talep tutarı ve teminat katsayı oranları doğrultusunda seçilen varlık/varlıklar bloke edilir. Halka arz sonuçlandığında gelen lot miktarı kadar tutarın, halka arz talep girişinde seçilen tahsilat hesabında nakit bakiye bulunması halinde tahsilat yapılır, seçilen varlıklardaki bloke kaldırılır.

Hisse (pay) senetlerinin* teminat olarak kabul edildiği halka arzlarda Yatırım Dünyam’dan, blokeye alınması istenen senetlerin bozum sırası belirlenerek talep girilebilmektedir. Dağıtım sonucu kazanılan lot miktarına denk gelen tutarın tamamı Yapı Kredi Yatırım hisse senedi portföyüne bağlı vadesiz hesapta bulunduğu takdirde tahsilat gerçekleşir. Hisse (pay) senetlerindeki bloke kaldırılır herhangi bir satış işlemi yapılmaz.

Bağlı vadesiz hesabında hak edilen halka arz tutarının tamamı nakit olarak bulunmadığı durumda; belirlenen bozum sırasına göre hisse (pay) senetlerinin otomatik satış işlemi gerçekleştirilir. Bozum işlemi kazanılan pay tutarı kadar yapılır, kalan payların üzerindeki bloke kaldırılır.

*BIST30 (VBTS hariç)

Halka arz sonuçları ilan edildikten sonra gerçekleşmeyen talep tutarı, halka arz talebi girişinde kullanılan hesaba iade edilir.

Nakit talep girişi yapıldığında nakit iadesi, varlık blokajıyla giriş yapıldığında bloke konulan varlıklardan blokenin kaldırılması şeklinde gerçekleşmektedir.

Talep toplama yöntemiyle katılım yapılan halka arzlarda önce hesaptan katılım miktarı düşer, dağıtılamayan tutar hesaba halka arz iadesi olarak yansır.

Borsadan satış yönteminde ise halka arz katılımı için tutar bloke edilir hesaptan çıkış olmaz, dağıtım miktarı ne kadar yapıldıysa sadece o miktar hesaptan çıkar, dağıtılamayan tutarında blokesi otomatik kaldırılır.

Talepte bulunulan tahsisat grubunda, ilgili tahsisat grubuna ayrılan pay adedinden daha fazla talep gelmesi durumunda dağıtıma bağlı olarak talep edilen pay sayısından daha düşük miktarda dağıtım gerçekleşebilmektedir.

Halka arz edilen paylar borsada işlem görmeye başladıktan sonra payların bulunduğu aracı kurumdan satış emri verilebilmektedir. Halka arzdan gelen paylar özelinde 90 gün boyunca borsa dışında satılamaz, başka yatırımcı hesaplarına virmanlanamaz veya borsada özel emir ile ve/veya toptan satış işlemine konu edilemez.

Borsadan satış yönteminde hisse senedi satışından gelen bakiye kullanılabilir, talep toplama yönteminde ise T+2 sürecinin tamamlanarak vadesiz hesaba geçmesi gerekmektedir.

Müşterilerimizin yurtdışı adresleri sistemde kayıtlı olduğu için alınan bir hatadır, yurtiçinde yerleşik olduğunu beyan etmesi ve teyitli yurtdışı adresinin sistemden kaldırması gerekir.