Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Ülkemizde büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetler için kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) güvencesiyle; deprem ve deprem nedeniyle oluşacak yangın, infilak ve yer kayması hasarlarının binanıza vereceği maddi zararları teminat altına almak için yaptırılan zorunlu bir sigorta poliçesidir.

Yapı Kredi Mobil ve Yapı Kredi Bireysel İnternet Şubesi'nden hemen Zorunlu Deprem Sigortası'na başvurabilir ve DASK yenileme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız ya da yeni bir şifre almak istiyorsanız Şifre Al/Şifremi Unuttum menüsünden anında şifre oluşturabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Teminat Kapsamı Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası ile;

  • Depremin sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı maddi zararları (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merdivenler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelen hasarlar da dahil olmak üzere),
  • Deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları,

poliçede yazan sigorta bedeline kadar teminat altına alınmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortasında(DASK) Özel Uygulamalar Nelerdir?

Apartman ve sitelerde, yönetici tarafından yaptırılan ve en az sekiz bağımsız bölümü içeren toplu sigortalarda, tarife fiyatları üzerinden %40'a varan indirim yapılmaktadır.

Vade bitiminden itibaren 30 gün içinde yapılan kesintisiz yenilemelerde %20 indirim uygulanmaktadır.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortasında Adres Kodu Uygulamasını Başlatmıştır.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 1 Mart itibariyle zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde Adres Kodlarını kullanmaya başlanmıştır. Ev sahipleri Ulusal Adres Veri Tabanı'nda kayıtlı adres kodlarına muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilirler.

Ayrıca, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres sorgulama internet hizmetlerinden de konut sahipleri konutun Adres Kodunu temin edebilirler. Ülke sınırları içindeki tüm adresleri standartlaştıran bu sistem sayesinde konut ile ilgili işlem yapan tüm kurumlar arasında koordinasyon ve entegrasyon daha kolay sağlanabilecek.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isteyen ev sahiplerinin sigorta acentesine ya da banka şubesine gittiklerinde adreslerini tam ve doğru bir şekilde vermeleri gerekmektedir. Adreste bir hata yoksa Adres Kodu, Ulusal Adres Veri Tabanı'nda otomatik olarak gözükmektedir. Adres hatalıysa internet üzerinden sorgulayarak ya da muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerine başvurarak sistemde kayıtlı adres kodlarına kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

UAVT Sigortalı sigortasız ayrımı merkezden yapılabilecek, adres bilgilerinin eksik ya da farklı ifade edilişinden kaynaklanan, hatalı ve mükerrer poliçe üretiminin önüne geçilecek. Aynı zamanda, kapsamdaki konutlar daha kolay takip edilebilecek, yenileme indirimleri otomatik olarak uygulanabilecek, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalan binalar için sehven poliçe üretimi ortadan kalkacak. En önemlisi ise herhangi bir deprem durumunda Zorunlu Deprem Sigortalı konut hasar gördüğünde standart adres kodu sistemi sayesinde ilgili konutun yerini belirlemek ve hizmeti ulaştırmak kolaylaşacak. Bu da hasar yönetiminin daha da hızlı ve etkin hale gelmesine imkân tanıyacaktır.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) İçin

Zorunlu Deprem (DASK) Sigortası poliçenizi Yapı Kredi Mobil’, İnternet Şubesi ya da tüm Yapı Kredi şubelerinden alabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası (Dask) poliçesinin Bilgilendirme Formu'na ulaşmak için tıklayınız.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Allianz Sigorta A.Ş. tarafından sunulmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve deprem kaynaklı yangın, infilak, tsunami veya yer kayması risklerinin poliçedeki limitler dâhilinde binanıza vereceği maddi kayıplar karşılanmaktadır. Üstelik binanız tamamen ya da kısmen olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Zorunlu deprem sigortası dask poliçe sorgulama işlemini DASK resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. DASK sorgulama işlemleri için TC Kimlik No, DASK poliçe no, Vergi No, Pasaport No, Yabancı Kimlik No ve Adres Kodu bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgilerle DASK resmi web sitesi üzerinden DASK poliçe sorgulama yapmak için tıklayınız.
Zorunlu deprem sigortası hesaplama işlemi, binaların sigortalı bedeline, bölgenin deprem riskine, bina özelliklerine ve sigorta şirketinin prim hesaplama yöntemlerine bağlı olarak değişebilir. Zorunlu deprem sigortası primleri her yıl yeniden belirlendiğinden DASK resmi web sitesi üzerinden poliçe prim ve poliçe bedeli hesaplama işlemlerini yapabilirsiniz. Ayrıca DASK poliçe prim ve poliçe bedeli hesaplama işlemlerinizi yaparak DASK fiyatları öğrenmek için Yapı Kredi Mobil ve Bireysel İnternet Şubesi’nden Sigortalar menüsünde Zorunlu Deprem Sigortası alanından yapabilirsiniz. DASK ödeme işlemlerinizi de Yapı Kredi Mobil ve Bireysel İnternet Şubesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası DASK sigortanızı Yapı Kredi Mobil ve Yapı Kredi Bireysel İnternet Şubesi’nde Sigortalar adımından yapabilirsiniz. DASK sigortanızı yapmak istediğiniz gayrimenkulün Türkiye sınırları içerisinde olması gerekmektedir. DASK sigortası yapmak istediğiniz binanın yer aldığı ilgili belediyeden, bina tapusu ve iskan belgesi gibi gerekli belgeleri temin edin. DASK adres kodu ya da adres bilgilerinizle DASK poliçenizi oluşturabilir ve size uygun ödeme seçenekleri ile taksitli ödeme yapabilirsiniz.
Deprem sigortası, binaların deprem nedeniyle meydana gelebilecek hasarlara karşı korunmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Bu sigorta, doğal afetlerin en yıkıcı olanı olan depremler sırasında, bina sahiplerinin, yapıların meydana gelebilecek hasarlarına karşı maddi açıdan korunmalarını sağlar. Deprem sigortası ile binaların deprem, deprem sonrası yangın, infilak, tsunami, yer kayması, fırtına, kar, dolu ve su baskını gibi risklere karşı sigortalı hale gelirler. Olası bir deprem sonrasında oluşacak hasarların tamamı veya bir kısmı, sigorta poliçesinde belirtilen limitler dahilinde, sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Zorunlu Deprem Sigortası ya da daha bilinen adıyla DASK, ülkemizin deprem kuşağında bulunması ve buna bağlı büyük kayıpların yaşanması sonrasında gündeme gelmiş olan zorunlu bir sigorta türüdür.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı ya da ev sahibi tarafından yaptırılabilir. Ancak DASK; ev sahipleri adına yaptırılan bir sigorta türü olduğu için kiracılar sadece “Sigorta Ettiren” olarak ev sahibi adına bu işlemi yapabilirler. Sigorta tazminatı her durumda tapuda “Hak Sahibi” olan kişiye ödenmektedir.

Hangi binalar zorunlu deprem sigortası kapsamındadır?

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu'nu gereğince kapsamda bulunan binalar şunlardır:

  • Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,
  • 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,
  • Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,
  • Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.
  • Yukarıdaki koşullara uyan, kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar, tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması gerekmektedir.
  • Kamu Konutları Kanununa tâbi veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümleri, köy nüfusuna kayıtlı, sürekli oturanlarca köy alanları ve civarında yapılan binalar,
  • Tamamı ticari ve sinai amaç için kullanılan binalar (iş hanı, iş merkezi, idari hizmet binaları, eğitim merkezi vs.),
  • Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar,
  • Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen ya da tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar,
  • Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.
Sigortalının adı, adresi, telefon numarası, kimlik bilgisi, vergi kimlik numarası, sigorta ettirenin vergi kimlik numarası, sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, (adı, partaj, parsel sayfa no) inşa yılı ve yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu, evin brüt yüzölçümü (m²) mekânın kullanım şekli.
DASK Adres kodu - UAVT Kodu 1 Mart 2013 tarihinden itibaren nüfusa dayalı adres sistemine kayıtlı tüm konutlara verilen 10 haneli özel bir kod olup sahip olunan ev için bir kimlik numarasıdır. Zorunlu Deprem Sigortası dışında pek çok sigorta ürününde de kullanılan adres kodları devlet tarafından sağlanmaktadır. Kişisel bir kod olmadığı için mesken değişse bile daireye ait bu adres kodu değişmemektedir.

DASK adres kodunu bulmak ve DASK adres kodu sorgulama için İlk olarak, DASK sigortası almak veya yenilemek istediğiniz binanın tam adresini öğrenin. DASK resmi web sitesine girin ve ana sayfanın üst kısmındaki "DASK İşlem Portalı" butonuna tıklayın. Karşınıza çıkan sayfada, "DASK İşlem Portalı" bölümünde yer alan "Adres Kodu Sorgulama" seçeneğini seçin. Açılan sayfada, "Adres Bilgileri" bölümüne binanın tam adresini girin. "Güvenlik Kodunu" girerek "Sorgula" butonuna tıklayın. DASK adres kodunuz ekranda görüntülenecektir. DASK adres kodu ile DASK yaptırma işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındaki bir binanın elektrik ve su abonelik işlemleri yapılmadan önce ve tapu işlemleri sırasında sigortanın varlığı kontrol edilmektedir.
DASK ile ilgili ön bilgi formunun eksiksiz doldurulması ve sigortalı tarafından imzalanması halinde yapılabilmektedir. Ön bilgi formunda tapu bilgileri sorulduğu için tapu fotokopisi bulundurmanız yeterlidir.
DASK’a konu m² hesabında Emlak Vergi Beyannamesi’nde yer alan brüt m² esas alınmaktadır.
Zorunlu Deprem Sigortası, binanıza karşı deprem ve depremin doğrudan sebep olduğu riskler için güvencesi devlet tarafından sağlanan ve zorunlu yapılması gereken bir sigorta türü iken konut sigortası isteğe bağlı ve içeriği deprem ile beraber pek çok teminatı içerebilen bir sigorta türüdür. Konut sigortasında eşya ve mallara da teminat verilebildiği için poliçeyi sadece tapu sahibi değil kiracı da yaptırabilir. Konut sigortasına deprem riski dâhil edildiğinde olası bir deprem sonucunda DASK poliçesi limitlerini aşan zararlar güvence altına alınabilir.
Poliçenin süresi bir yıl olup sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekir.
Hayır. Bu poliçe düzenlendikten sonra iptal edilemez. Poliçe kapsamındaki meskeninizi satmanız halinde sigortanın hükmü devam eder.